Od vodene bujice do toplotnog udara! Pogledajte šta nam se sprema od 18. maja


IZVOR: Mediji, Republika - 15.05.2019 | 09:17


Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Јugоslаv Nikоlić rekao je danas da će se nestabilno vreme sa pljuskovima zadržati sve do petka kada se očekuje stabilizacija vremenskih prilika, a da se u subotu očekuje povećanje temperature.

Foto: Tanjug/J. PAP

Foto: Ilustracija

Nikolić je za Radio-televiziju Srbije kazao da se očekuje porast reke Save do 18. maja, do kada se očekuje da vrh talasa prođe.

- Naše službe dežuraju 24 sata - rekao je Nikolić i dodao da je RHMZ još 7. maja upozorio na trenutni ciklon, kao i da su "svi subjekti u zemlji" adekvatno reagovali.

Govoreći o situaciji u regionu i porastu reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja.

- Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda vezano za ovaj ciklon. Recimo, u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja - rekao je Nikolić.

 

 

Potpuno razvedravanje

Inače, potpuno razvedravanje, prestanak padavina i sunčano vreme očekuju se od subote, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Meteorolog Goran Mihajlović kaže da će posle podne i na severu zemlje prestati padavine, dok se u brdsko-planinskim krajevima uz promenjivu oblačnost, očekuju lokalni pljuskovi, ponegde s grmljavinom.

Duvaće slab i umeren jugozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura biće od 11 stepeni Celzijusovih na severozapadu Srbije do 18 na istoku i jugoistoku zemlje.

Foto: Tanjug

U četvrtak i petak širom zemlje imaćemo kombinaciju sunca i oblaka, a preko dana su mogući kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, ali prolaznog karaktera. Te padavine mogu samo da podignu vodostaje manjih bujičnih vodotokova i porast na Savi kod Šapca, ali sve bez velikih posledica. Dnevna merenja neće prelaziti 14 stepeni.

Međutim, u petak dolazi do potpunog prestanka padavina, jer se kišni ciklon premešta sa naše teritorije. To će usloviti ujedno suvo i sunčano, ali i znatno toplije vreme, tako da ćemo već za vikend nakon kišnog talasa uživati u lepo vremenu i pravim majskim merenjima, koja će ići i do 25. podeoka.

U subotu sunčano i toplo. Maksimalna temperatura do 25°C. U nedelju pre podne sunčano, posle podne i uveče naoblačenje, krajem dana i tokom večeri sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura do 26°C.

U ponedeljak promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funkcionišu.

- Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosnu na 2014. godinu u pogledu količine padavina, intenziteta i stanje tla, i svi subjekti u sistemu su u skladu s našim upozorenjem adekvatno reagovali - navodi Nikolić.

Kako je rekao, Hidrometerološki zavod u poslednje tri godine imao je nekoliko projekata kojima je značajno unapredio svoje kapacitete.

- Napomenuo bih samo da smo sa svim državama u slivu Save razvili zajedničku platformu za razmenu informacija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza - rekao je Nikolić.