Podvig vredan svakog poštovanja: Srpski lekari spasili četiri života, ovako je izgledala bitka sa vremenom


IZVOR: mediji, Republika - 22.04.2019 | 18:03


Nakon što su lekari specijalisti kod jedne pacijetkinje niškog Kliničkog centra, 11. aprila proglasili moždanu smrt, njeni organi su transplatirani u tela četiri osobe. Srce i jetru su dobile dve osobe iz Beograda, a bubrege dva pacijenta iz Niša.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Pre ovog do sada neviđenog zahvata beogradskih i niških lekara i sestara, porodica ove pacijentkinje je potpisala saglasnost za doniranje organa. Nakon uspešne, gotovo desetočasovne, kadaverične eksplantacije organa, koju je tim od tridesetak niških i beogradskih lekara i medicinskog osoblja, obavio u operacionoj sali Kliničkog centra Niš, srce i jetra uspešno su transplantirani u Beogradu, dok je nove bubrege, iste noći, dobilo dvoje niških pacijenata.

U ovom izuzetno specifičnom medicinskom poduhvatu učestvovalo je 30 hirurga, anesteziloga, nefrologa, radiologa i sestara gde su četiri osobe dobile novi život.

Operaciona sala bila je spremna, a niški tim lekara, dočekao je kolege iz Beograda, koje su u pratnji policije i vozila presretača, iz prestonice u Niš stigli za gotovo sat vremena.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

- Pre svega ogromna zahvalnost porodici, koja je u teškim trenucima za njih, imala dovoljno snage, da davanjem saglasnosti omogući da život, nekim drugim ljudima bude produžen i kvalitetniji, a iskreno se zahvaljujem i ponosan sam na kompletan tim, svim lekarima, sestrama i osoblju koji su još jednom
pokazali, da su dovoljno edukovani i stručni da u datom trenutku potpuno spremno odreaguju i budu na visini zadatka - istakao je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.

 

 

Nakon uspešne transplantacije, prilika, da svoj život nastave sa novim bubregom, uakazala se 21- godišnjem Aleksandru Mladenoviću iz niškog sela Čokot i 55- godišnjoj Nišlijki, Dušici Stojanović, koji su nakon dugogodišnjeg lečenja i mnogih dijaliza, bili izabrani kao najpodudarniji primaoci organa. Oni
se sada, uspešno oporavljaju na Klinici za nefrologiju KC Niš.

- Na dijalizi sam 4 godine, i bila sam iznenađena, nisam se nadala još, ali najgore je prošlo, sad se nadam da će ići na bolje - rekla je Dušica.

Aleksandar je takođe srećan što mu je darovan novi život.

- Dobro se osećam i sada je sve u redu, nema problema, ovo za mene znači lep život ubuduće - nada se dvadesetjednogodišnji Aleksandar.

Foto: ST/N.BOŽIĆ

Foto: Ilustracija

Lekari specijalisti, koji su učestvovali u samoj eksplantaciji i transplantaciji, ali i oni koji postoperativno brinu o njima, kažu da su oba pacijenta u stabilnom kliničkom stanju.

- Pacijentkinja je nakon potvrđivanja moždane smrti od strane neurologa, prebačena na Kliniku za anesteziju radi praćenja vitalnih funkcija i različitih laboratorijskih i dijagnostičkih procedura i zaista sam ponosan, pre svega na naš tim, ali i na beogradski, jer smo munjevito brzo reagovali i pristupili eksplantaciji organa zajedno sa njima, te je, kao što možete čuti i videti, sve prošlo u najboljem redu -izjavio je dr Goran Milišević, anesteziolog i deo tima za transplantaciju niškog Kliničkog centra.

Osim Nišlija, Aleksandra i Dušice, zahvaljujući humanosti i odgovornosti porodice donora, "novi život" nakon transplantacije, započinju i dvoje pacijenata iz Beograda, kojima su presađeni srce i jetra.

U ovom trenutku više od dve hiljade ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju srca, jetre, rožnjače, bubrega i pluća.