Kontrolni na sajt pet dana ranije! Ubuduće bez iznenadnih testova u školama


IZVOR: DRAGANA SIMIĆ - 18.03.2019 | 04:53


Sklanjajte knjige sa stola, danas imamo test, rečenica je koju nastavnici više neće moći da izgovore na času jer će škole ubuduće morati da objave na sajtu i oglasnoj tabli raspored kontrolnih i pismenih zadataka, i to bar pet dana ranije.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Foto: Ilustracija

Ovo je samo jedna od novina pravilnika o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama koji će početi da se primenjuje najkasnije sledeće godine.

SVE NA GOTOVO

Đaci će tako dobiti sve nagotovs, i to ne samo termin kontrolnog već i oblasti koje će biti, jer će nastavnici i to morati da preciziraju. Ipak, ni to nisu sve privilegije koje đaci dobijaju.

Prema rečima Marije Krnete iz Ministarstva prosvete, nastavnik je dužan i da poništi test ukoliko više od polovine đaka u razredu dobije negativnu ocenu. Kontrolni, kako je predviđeno, može da se ponavlja najviše dva puta, a ako učenik i tada dobije jedinicu, ona mu se upisuje u dnevnik.

MILORAD ANTIĆ: Ovaj pravilnik je klasično dodvoravanje roditeljima i đacima

- Kriterijume propisuje stručno veće svake škole i oni postoje u pravilnicima. Oni ne treba da se razlikuju od škole do škole, a resorno ministarstvo je propisalo koji nivo znanja treba da postignu učenici u određenom periodu svog obrazovanja - navela je Krneta.

Ipak, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da pravilnik o ocenjivanju i vrednovanju đačkog znanja predstavlja još jedan korak u urušavanju nastavničke profesije i domaćeg obrazovnog sistema, koji je započet još 2001. godine.

Ako više od polovine razreda dobije jedinicu, kontrolni se automatski ponavlja

- Ovaj pravilnik je klasično dodvoravanje roditeljima i đacima i predstavlja veliki korak unazad kad je u pitanju kvalitet obrazovanja u našoj zemlji. Naše školstvo, nažalost, više nije usmereno ka tome da deca u školi nešto korisno nauče i da shvate da bez rada, reda, discipline i znanja ne mogu ništa u životu da postignu - navodi predsednik foruma.

NASTAVNICI TRPE TORTURU

On dodaje da se sve svelo na poklanjanje ocena, preveliku ambicioznost roditelja i urušavanje nastavničkog autoriteta i integriteta.

- Danas nastavnik u učionici trpi torturu đaka koji zahtevaju da im se upiše ocena koju oni hoće, a čim izađe u hodnik, čeka ga novo maltretiranje, ovog puta od roditelja, koji tvrde da njihovo dete zna više od ocene koju je dobilo - objašnjava Antić.

OVO SU NOVITETI PRAVILNIKA

- Kontrolni mora da se najavi pet dana ranije

- Škola mora da obavesti na oglasnoj tabli učenike o datumu testa

- Oblasti koje će se naći na testu moraju da se preciziraju

- Đaci imaju pravo da traže ponavljanje testa

- Test se automatski poništava kad više od pola razreda dobije jedinicu

- Đak koji je nezadovoljan ocenom ima pravo da traži ponovni test

- Na ocenu iz vladanja ne mogu da utiču ostale ocene

- Ocena mora da se unese u dnevnik osam dana od provere, u protivnom se poništava