Baba Marta pokazuje zube: Ne odlažite zimske jakne, opet nas čeka minus!


IZVOR: Tanjug - 11.03.2019 | 09:56


Posle pravih prolećnih temperatura stiže nam sneg! RHMZ izdao je upozorenje na stvaranje snežnog pokrivača, koji je na snazi do utorka.

Foto: Tanjug/J. PAP

Foto: Ilustracija

- U ponedeljak (11. 03.) uveče i tokom noći ka utorku (12. 03.) u brdsko-planinskim predelima stvaranje i povećanje snežnog pokrivača. U predelima iznad 1.000 m od 10 do 20 cm novog vlažnog snega, uglavnom u jugozapadnoj Srbiji - navodi se na njihovom sajtu.

- Tokom današnjeg dana nas očekuje povremena kiša, a na zapadu i jugozapadu zemlje će padavine biti najobilnije, dok se u brdsko-planinskim predelima prognozira čak i sneg. Tokom čitavog dana duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura će se kretati između 8 i 14 stepeni Celzijusa - kaže meterolog Đorđe Đurić i dodaje da se tokom celog dana očekuje konstatni pad temperture.

Drugi dan ove radne nedelje donosi potpunu promenu vremena, dodatni pad temperature i jak vetar.

- U utorak ujutru se u južnim i zapadnim krajevima zemlje očekuje sneg budući da postoje uslovi za ovu vrstu padavine. Na severu zemlje će biti suvo i sunčano vreme, dok se u toku dana u nižim krajevima zemlje prognozira kiša, a brdsko-planinskim predelima sneg - objašnjava Đurić.

Foto: Tanjug/J. PAP

Foto: Ilustracija

Ko je baba Marta i šta ona predstavlja?

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje.

Reč je o mitološkom biću čije je ime nastalo kao personifikacija meseca marta i njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika. Baba Marta se zapravo u svakodnevnom govoru koristi za vremenske neprilike kada im za to nije vreme, a u upotrebi je gotovo kod svih slovenskih naroda.

Naime, u periodu krajem marta i početkom aprila vrlo često iznenada znaju da zaduvaju vetrovi i padne sneg kada mu vreme nije, te se za takve vremenske prilike upotrebljava jednostavan izraz - "Baba Marta".

Ime Babe Marta nastalo je po mesecu martu, odnosno rimskom bogu rata - Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proleću koje najavljuje.

Sreda donosi hladano jutro sa mrazem i temperaturama u minusu.

- Najavljuje se slab i umeren mraz, ali će temepratura dosta pasti, te se očekuje da ujutru živa u termometru bude između minus 5 stepeni i nultog stepena. Tokom dana se očekuje suvo i malo toplije vreme, a maksimalna dnevna temperatura će biti između 8 i 14 stepeni.