Za efikasniju kontrolu: MUP nabavio 51 radar


IZVOR: Tanjug - 17.08.2017 | 22:12


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je nabavilo 51 uređaj sa računarskom opremom za merenje brzine kretanja vozila, saopštio je MUP.

Foto: youtube.com/Radio-televizija As Šabac

Foto: Ilustracija

Pomoću tih uređaja će se sakupljati i analizirati podaci o saobraćajnim nezgodama kako bi se smanjio broj povređenih i poginulih na putevima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

- Nove uređaje za merenje brzine prati računarska oprema pomoću koje možemo da preuzimamo podatke sa svih radarskih uređaja u Srbiji - rekao je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov. 

Prema njegovim rečima, ti podaci biće ukršteni sa podacima o saobraćajnim nezgodama, kako bi se usmerio rad saobraćajne policije. 

Naveo je i da će analizom preuzetih podataka moći da se utvrdi na kojoj lokaciji su policijski službenici koristili radare i da li su bili pravilno podešeni. 

- U slučaju da utvrdimo da policijski službenici radarske uređaje nisu pravilno podesili biće sankcionisani - naglasio je Arsov. 

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, nepropisna brzina je jedan od uzroka u više od 50 procenata saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. 

Analize Evropske komisije ukazuju da pored neprilagođene brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i nekorišćenje sigurnosnih pojaseva su glavni problem bezbednosti saobraćaja. 

Najavio je da će od 21. do 27. avgusta na putevima Evrope i Srbije biti organizovana akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila. 

- U Srbiji će u tom periodu svakodnevno i tokom noći biti merena brzina kretanja vozila - naglasio je Arsov.