Ministar prosvete najavio državnu maturu: Ukida se prijemni za upis na fakultete!


IZVOR: A. V. Marković - 24.01.2019 | 06:20


Učenici završnog razreda srednje škole polagaće državnu maturu, koja će im biti direktna ulaznica na fakultet, čime će prijemni ispiti praktično biti trajno ukinuti. Ova praksa u Srbiji kreće za dve godine, tako da će prva generacija maturanata na kraju 2020/2021. polagati ovaj ispit.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto ilustracija

Ovaj novi projekat o polaganju državnog ispita na kraju srednje škole predstavljen je u Ministarstvu prosvete. Đaci koji trenutno pohađaju drugi razred srednje škole biće prva generacija koja će polagati nacionalnu maturu, koja direktno vodi na fakultet.

Prvo priprema

- Projekat je značajan za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja, a doprineće i "dostupnosti visokog obrazovanja svim učenicima". Svi đaci će istovremeno polagati državnu maturu, a fakulteti će je priznavati kao test na osnovu koga će učenike upisivati bez prijemnog ispita - objasnio je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Kako bi nova matura bez problema bila sprovedena u srpskim školama, ministarstvo je napravilo projekat pripreme obrazovnog sistema za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje. Njegova realizacija zvanično je počela prezentacijom na sastanku u Ministarstvu prosvete.

Šarčević: Fakulteti će na osnovu ovog testa učenike upisivati bez prijemnog 

Identični testovi

Nacionalna matura podrazumeva identične testove u svim školama u zemlji, određene na republičkom nivou, dok je dosad maturski ispit određivan na nivou škole, a đaci će istovremeno moći da konkurišu na više fakulteta.

- Moguće je da prijemni ispiti, odnosno neka vrsta dodatnog testiranja, ostanu na umetničkim fakultetima, pa i onim za koje vlada veliko interesovanje, kao što su Elektrotehnički, Pravni i Arhitektonski fakultet - navode u Ministarstvu prosvete.