(FOTO) ZAVRŠENA IZGRADNJA 323 STANA: Zemunske kapije dobile prve stanare!


IZVOR: Republika - 25.12.2018 | 18:03


Novoizgrađeno naselje Zemunske kapije dobilo je prve stanare i to tri meseca pre roka. Završena je izgradnja 323 stana, a prvim vlasnicima ključeve su svečano uručili ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ministarka uručila ključeve prvim stanarima

- Zahvalni smo Ministarstvu za saradnju jer smo sve dozvole za izgradnju objekata C, D i E dobijali u rekordnom roku - izjavio je Šurlan i dodao da će Građevinska direkcija Srbije nastaviti sa razvijanjem ovog projekta.

On je istakao da se sa gradnjom još jednog objekat F počelo na leto, kao i da su toku radovi na objektu G, koji bi trebalo da bude završen do kraja leta 2019. godine.

POGLEDAJ GALERIJU

Očekuje se da će do kraja 2020. godine biti izgrađeno još 1.000 stanova, i da će time biti završen svi radovi na ovom projektu, koji će ukupno imati 1.700 stanova.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Mihajlovićeva je rekla da se građevinski sektor u Srbiji razvija

Razvoj građevinarstva, veći BDP

Ministarka Mihajlović je istakla i da je pre četiri godine udeo građevinarstva u BDP-u bio ispod tri odsto, a danas je blizu pet, što govori o pomacima.

- Najveći udeo u rastu BDP u 2018. upravo ima sektor građevinarstva. Razvoj građevinarstva znači i razvoj privrednih aktivnosti - ocenjuje Mihajlovićeva.

- Iako je ovo komercijalni projekat, Vladi Srbije je zadovoljstvo da ga podrži, jer to znači da se građevina i građevinski sektor u Srbiji razvijaju. Veliki deo opreme i materijala koji je korišćen za izgradnju ovih stanova je proizveden u Srbiji, što je takođe važno. Dobro je da osim izvođača imamo i proizvođače materijala i sve što je potrebno da se stanovi opremaju - rekla je Mihajlovićeva i dodala da je lepo što su stanovi u naselju Zemunske kapije završeni pre roka, odnosno pre marta.

Brojke
- 3 meseca pre roka su završeni stanovi u naselju Zemunske kapije
- 323 stanova je odmah useljivo
- 1.000 stanova je planirano da se gradi na po pola godine
- 1.700 stanova će ukupno imati naselje Zemunske kapije
- 8.500 stanova širom Srbije je plan da se izgrade u godinama pred nama

Ministarka je istakla i da se priprema dokumentacija za sve ostale gradove u Srbiji i razmatraju potencijalne lokacije za buduće projekte.

- Pred nama stoji izgradnja 8.500 stanova u narednih nekoliko godina, što takođe znači i poziv građevinskim kompanijama - izjavila je Mihajlović.