Kako pripremiti automobil za zimu?


IZVOR: Sponzorisani tekst - 14.12.2018 | 13:59


Tokom zime, od vozača se očekuje dodatni oprez za volanom, što podrazumeva prilagođavanje brzine kretanja specifičnim vremenskim prilikama, koje najčešće uključuju smanjenu vidljivost, klizav kolovoz i kao posledicu usporen saobraćaj.

Foto: pixabay.com

Pored pune odgovornosti na koju se obavezuju svi učesnici u saobraćaju,  nadležni apeluju i na vozače da sa najavom prvih hladnih zimskih dana provere ispravnost svog vozila, odnosno stanje akumulatora i grejača, funkcionalnost kočnica, stanje filtera goriva, vazduha i ulja, pritisak u pneumaticima koji  mora da odgovara zahtevima tehničke knjižice proizvođača vozila, kao i druge elemente kako bi se smanjio rizik od nezgoda i unapredila bezbednost saobraćaja na putevima.

Foto: pixabay.com

Stručnjaci navode da, uz uobičajene pripreme i proveru istpravnosti vozila, posebnu pažnju treba posvetiti automobilima koji su osetljivi na smanjenje spoljne temperature, a to su upravo četvorotočkaši sa dizel motorima.

Kako navode, usled niskih temperatura, kod dizel motora može doći do formiranja kristala parafina, zamućenja i zgušnjavanja u dizel derivatima što kao posledicu može da ima blokiranje dotoka goriva, a samim tim i otežan start motora. Kako bi se obezbedilo savršen  rad motora, preporučuje se upotreba aditiviranih dizel derivata sa poboljšanim niskotemperaturnim karakteristikama koje omogućava optimalnu funkcionalnost vozila i na debelom zimskom minusu. Naftne kompanije usmerene su na  razvoj aditiviranog goriva, zbog kompleksa aditiva koje sadrže, a zahvaljujući kojima se obezbeđuju poboljšane performanse motora, čak i na ekstremno niskim temperaturama. 

Foto: pixabay.com

Odabir odgovarajućeg pogonskog goriva jedan od glavnih preduslova za siguran start motora, bezbednu i pouzdanu vožnju čak i u ledenim danima

Upotrebom kvalitetnih aditiviranih goriva postiže se efikasnije sagorevanje koje dovodi do bolje startnosti, a indirektno se utiče i na bezbednost u saobraćaju budući da specijalna formula obogaćena aditivima doprinosi većoj snazi i stabilnijem radu motora u svim vremenskim, pa i u zimskim uslovima. Nije zanemarljiva ni činjenica da antikorozivne komponente  koje ova vrsta derivata može da sadrži dodatno štite čitav sistem za gorivo, a samim tim i produžavaju radni vek motora.

Savesni vozači znaju da je pred početak najhladnijeg perioda u godini potrebno  preduzeti sve neophodne mere kako bi vozilo besprekorno funkcionisalo čak i u uslovima koji su otežani za vožnju. Provera tehničke isprvnosti vozila i odabir odgovarajućeg pogonskog goriva glavni su preduslovi za  siguran start motora, bezbednu i pouzdanu vožnju čak i u ledenim danima.