Čudotvorna loza sa Hilandara: Ako želite da postanete roditelj, koristite ova zrna grožđa


IZVOR: Republika - 13.12.2018 | 08:52


Više hiljada bračnih parova širom sveta ostvarili su se kao roditelji zahvaljujući zrnima grožđa koja sazrevaju na mestu gde je bio sahranjen kralj Stefan Nemanja.

Foto: youtube.com/ SVET BEZ VIZE

Manastir Hilandar

Zrna grožđa sa čudotvorne loze iznikle iz groba u kom je na Hilandaru bio sahranjen Sveti Simeon Mirotočivi (Stefan Nemanja) donela su radost u domove hiljada bračnih parova širom sveta koji nisu mogli da imaju decu.

Zahvaljujući njima i molitvi ovom pravoslavnom svecu, oni su dobili dugo čekano potomstvo. Među njima su i glumci Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović.

 

 

Prvi sačuvani pisani trag o ovoj znamenitosti potiče iz 1585, kad je turski aga koji nije imao dece pomoću loze Svetog Simeona dobio dete i u znak zahvalnosti manastiru Hilandar poklonio veliko imanje nedaleko od Svete Gore, poznato kao metoh Kakovo.

Loza je simbol plodnosti jer mali čokot posađen u zemlju poraste u veliko drvo i daje slatke plodove i vino, koje je naročito blagosloveno od Boga jer je deo svetog pričešća. Bog pokazuje da ovim natprirodnim putem supružnici bez dece mogu dobiti potomstvo - objašnjava Janja Todorović, pravoslavni publicista, i dodaje:

- Znam nekoliko stotina, a crkva ima podatke o više hiljada onih koji su se molili Svetom Simeonu, Svetom Savi i Presvetoj Bogorodici, koja je zaštitnica Hilandara, i dobili decu.

 

 

Todorovićeva dodaje da su kralj Stefan Nemanja i njegova supruga Ana u poznim godinama izmolili od Boga sina Rastka (Svetog Savu) da im bude uteha u starosti pa je zato Sveti Simeon postao i jedan od najvećih molitvenika za roditelje bez dece, jer je još za života upoznao silu molitve i ljubavi prema deci.

UPUTSTVO - kako se uzima grožđe

* sledovanje sadrži tri zrna grožđa i parče orezane loze Svetog Simeona
* parče orezane loze se stavi u litar osvećene vode koju oba supružnika piju svakog jutra po jednu čašu 40 dana
* treba da se pridržavaju Hilandarskog posta i da se uzdržavaju od bračne postelje
* svakog jutra čine 25 poklona uz molitvu "Prepodobni Oče Simeone, moli Boga za nas"
* kad istekne 40 dana, pričeste se, suprug uzima jedno zrno, a supruga dva i uveče ležu u bračnu postelju
* posle toga se uzdržavaju od seksualnih odnosa