(FOTO) 60 GODINA - VINJAK! Najveći proizvođač alkoholnih pića u Srbiji, Rubin, obeležio veliki jubilej


IZVOR: Republika - 29.11.2018 | 15:57


Sa Rubinom, slavila svojih 40 godina benda i - Riblja čorba, na proslavi mnogo poznatog sveta.

Foto: Promo

Na proslavi puno gostiju

Piće prepoznatljivog, prirodnog ukusa i mirisa, za koje mnogi ne znaju da se proizvodi od grožđa, destilacijom najkvalitetnijih vina i njihovim starenjem u hrastovoj buradi, ovih dana obeležava 60 godina postojanja.

Na proslavi jubileja srpskog vinjaka, uz mnogo  poslovnih partnera vinarije iz zemlje i sveta, upućeni iz Rubina su ispričali kako je sve  počelo.

- U  Kruševcu, davne 1958. godine, prva hrastova burad napunjena su vinskim destilatom  i krenula na odležavanje i starenje. Oblivena suncem, ova burad su postala impresivna slika po kojoj se Rubin prepoznavao. Proizvedeno je piće prirodnog, čarobnog ukusa i mirisa, najavljujući veliki bum. Priča se da su Rubinov Vinjak prvo probale kafanske meraklije u Prokuplju. A kada su prvi konzumenti počeli da se nadmeću u superlativima, hvaleći novi Rubinov proizvod, stigla je i prva zvanična narudžbenica iz ovog grada: dva vagona Vinjaka.

Foto: Promo

Sa Rubinom, slavila svojih 40 godina benda i – Riblja čorba

Pojava Vinjaka je iz osnova izmenila ne samo potrošačke navike, već je nametnula potpuno novi stil konzumacije, počevši od porodičnih svetkovina i uobičajenih kafanskih viđenja prijatelja, do skupova i manifestacija najvišeg međunarodnog ranga. Rubinov vinjak postaje nezamenljiv segment najuglednijih svečanosti, gde publiku čine sve sami autoriteti u privredi, kulturi, umetnosti, turizmu, sportu, šou biznisu.

- Posle 20 godina od nastanka Vinjaka, 1978. počela je proizvodnja čuvene Rubinove Petice, proizvedene od vinskih destilata koji su u hrastovoj buradi starili najmanje 5 godina. Zvali su je i Vitez, Rogonja, zbog viteške kapice – kažu stručnjaci iz Rubina.

Foto: Promo

Vinjak je nadmašio sve prethodne rekorde proizvoda, po broju osvojenih odličja i priznanja za kvalitet, osvojenih na najpoznatijim svetskim manifestacijama u zemlji i svetu. Vinjak je osvojio čak 99 zlatnih medalja, 9 Grand prija, 43 puta bio je Šampion sajmova.

U Rimu, komisija za prirodna alkoholna pića Međunarodne organizacije FAO, dodelila je Rubinovom Vinjaku Veliku zlatnu medalju, sa obrazloženjem da: “Rubinov Vinjak doprinosi afirmaciji savremenog vinarstva i razvoju vinogradarske proizvodnje".

Od svog nastanka do danas, Vinjak je prodat u rekordnoj količini od 400 miliona litara. Od samog osnivanja, pinteri u vinariji Rubin prave burad isključivo od prvoklasnog srpskog hrasta kitnjaka sa Homoljskih planina, u kojima odležava Rubinov Vinjak.

Foto: Promo

Pevač "Amadeus benda" Bojan Tasić

Danas, 60 godina kasnije, kapacitet podruma Vinjaka iznosi 15 miliona litara, od čega je 6 miliona litara u hrastovim buradima. U pitanja je 12.000 buradi od 500 litara izrađenih u Rubinovoj pinterskoj radionici za odležavanje destilata, što ga čini jednim od najvećih drvenih podruma u Evropi.

Povodom ovog jubileja, generalni direktor Rubina, dr Danijela Jovanović, izjavila je:

- Vinjak je jedan od najprepoznatljivijih brendova ne samo u Srbiji već i u regionu. Za ovih 60 godina je sam izgled proizvoda nekoliko puta redizajniran, lansirane su specijalne edicije kao što je obeležavanje 600 godina od Kosovske bitke (Vinjak 600), ali je ono najvažnije ostalo nepromenjeno – vrhunski kvalitet ovog proizvoda zbog čega je stekao široku bazu konzumenata.

Foto: Promo

Jedan od gostiju bio je Žika Jakšić

- Rubin ima najveće površine pod vinogradima u Srbij – čak 1.200 hektara, a  ove godine smo iz sopstvene berbe i iz otkupa obezbedili blizu 12 miliona kilograma grožđa. Proces proizvodnje je u potpunosti zaokružen – od sopstvenog grožđa, preko proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta do pinterske radionice u kojoj se proizvodi burad u kojoj odležava vinski destilat. Potrošači su prepoznali ovaj jedinstveni kvalitet i zbog toga izvozimo u više od 20 zemalja - dodaja je Jovanović.