Počinju ogromne gužve: Rekonstrukcija Karađorđeve od 1. novembra, radovi i na drugim ulicama u centru!


IZVOR: Republika - 13.10.2018 | 17:03


Rekonstrukcija Karađorđeve ulice počeće 1. novembra, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, dodajući da i da će obnova Skadarske ulice i uređenje skvera između Palmotićeve i Ulice Milutina Bojića početi već od ponedeljka.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Radovi u toku

Vesić je istakao da je za rekonstrukciju Karađorđeve ulice dobijena građevinska dozvola, dok se naredne sedmice očekuje dozvola za izgradnju Savskog keja.

- Građani treba da znaju da će tokom radova uvek jedna saobraćajna traka biti propusna, i to iz pravca Brankovog mosta prema tvrđavi, dok će u suprotnom smeru biti obezbeđena alternativna veza kroz Pop Lukinu ulicu – naglasio je Vesić.

Radovi u Skadarliji

Kada je reč o rekonstrukciji Skadarlije, on je najavio da radovi od Bulevara despota Stefana do Zetske počinju u ponedeljak, 15. oktobra i da će, u dogovoru sa ugostiteljima, biti završeni do 15. decembra. Vrednost radova, kako je precizirao, iznosi 30 miliona dinara.

- Ceo projekat se izvodi u fazama, kako se ne bi poremitio život u Skadarliji i nesmetan boravak gostiju i turista. Tako da se na proleće očekuje nastavak radova od Zetske do Gospodar Jovanove, čime ćemo urediti kompletnu boemsku četvrt – ukazao je zamenik gradonačelnika, a preneo blic.rs.

Vesić je potvrdio da će tokom rekonstrukcije biti postavljena originalna kamena kocka, kao u donjem delu ulice koja je završena, kao i da će sve zidane bašte u Skadarliji biti uklonjene u skladu sa propisima. Takođe da će ugao ulica Skadarske i Strahinjića bana biti preuređen u skver, kao i deo oko stare pivnice kako bi jedna od najposećenijih destinacija u Beograda dobila izgled kakav i zaslužuje.

Skver između Palotićeve i Ulice Milutina Bojića

Vesić je za 15. oktobar najavio i početak uređenja skvera između ove dve ulice koji se radi na inicijativu Beograđana.

- Uređenje ovog malog urbanog skvera je još jedan primer dobre saradnje sa građanima. Odgovorili smo veoma brzo na zahtev građana da se ta površina uredi za decu i odmor naših sugrađana. Time podižemo konfor života ljudi u prestonici - kazao je Vesić i podsetio da je u protekle četiri godine u Beogradu uređeno 230 dečijih igrališta i sportskih terena.

Foto: Republika.rs

Izmenjen projekat rekonstrukcije Trga

Kada je reč o rekonstrukciji Trga republike, Vesić je istakao da će projekat biti izmenjen jer su pronađeni ostaci Stambol kapije, ali da će svi radovi biti završeni u predviđenom roku od 420 dana.

Vesić je ukazao da se na tom potezu nalazila i čuvena Vitenberška kasarna koju su Austrijanci gradili - sredinom 18. veka u kasno-baroknom stilu - na potezu od Narodnog pozorišta do "Ruskog cara", koja je porušena kada je Beograd predat Turcima.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda radi potrebne analize, a potom će odlučiti na koji će način pronađeni arheološki ostaci naše istorije biti vidljivi za građane i goste prestonice - ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da će posle rekonstrukcije Trga republike na tom potezu biti zona usporenog saobraćaja, gde će se vozila kretati do 10 kilometara na sat.