AERODROM "NIKOLA TESLA" DOMINANTAN U REGIONU: Uspešno poslovanje tema Ekonomskog foruma na Jahorini


IZVOR: Republika - 04.05.2018 | 10:59


V.d. generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla Beograd, Saša Vlaisavljević učestvovao je na Ekonomskom forumu na Jahorini, na panelu posvećenom vazdušnom saobraćaju i turizmu, na kojem je predstavio dosadašnje uspehe kompanije, očekivanja i planove razvoja, mogućnosti regionalne saradnje aerodroma u regionu sa ciljem rasta poslovnih mogućnosti, kao i ulogu niskotarifnih avio-kompanija u sferi razvoja turizma.

Foto: Promo foto

Ekonomski forum na Jahorini

Odgovarajući na pitanje o saradnji u regionu sa ciljem razvoja turizma kao neiskorišćenog potencijala, Saša Vlaisavljević izjavio je:

- Trendovi razvoja aerodroma u regionu govore u prilog tezi da region sve bolje koristi potencijal. Usluge aerodroma u regionu u 2017. godini koristilo je oko 25 miliona putnika, što je povećanje od 16 odsto, odnosno čak 3,5 miliona novih putnika.

Porast broja putnika u regionu gotovo dvostruko je veći od rasta broja putnika u Evropi, koji je u 2017. godini iznosio 8,5 odsto. I u oblasti turizma Srbija, BiH i Hrvatska beleže povećanje od 12 do 14 odsto turista, dok ovo povećanje u Evropi iznosi 8 odsto, uz prognozu da će povećanje na evropskom nivou u 2018. godini iznositi svega 4 odsto.

Foto: Promo foto

Regionalna saradnja bila je centralna tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma

Aerodrom Nikola Tesla Beograd i dalje dominira u regionu, kako u pogledu broja putnika, tako i po profitu, ali i prevozu robe. Najbolja vest je što su jedini aerodromi u regionu sa negativnim pokazateljima u 2017. godini, Mostar i Banja Luka, uz Rijeku, najavili dolazak niskotarifnih avio-kompanija već tokom ove godine. Takođe, aerodromi u Sarajevu i Podgorici sigurno će ove godine uslužiti više od milion putnika i na ovom velikom uspehu im čestitam - rekao je on. 

Na istom panelu učestvovali su i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Neđo Trninić, v.d. direktora Aerodroma Banja Luka Duško Kovačević i predstavnici turističkog sektora iz regiona, a moderator je bio profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bivši državni sekretar za turizam u Vladi Republike Srbije, Goran Petković.

Foto: Promo foto

Regionalna saradnja bila je centralna tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma na Jahorini, koji su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik i član Predsedništva BiH, Dragan Čović, a prisustvovalo više od 400 učesnika iz 15 država.