NOVI URBANISTIČKI PLANOVI ZA BEOGRAD: Gradi se tunel ispod Ade Ciganlije


IZVOR: Novosti, Republika - 08.03.2018 | 13:39


Prema nacrtu Generalnog urbanističkog plana (GUP), zbog rasterećenja saobraćaja, za četiri godine trebalo bi da počne izgradnja saobraćajnog tunela ispod Ade Ciganlije!

Foto: google.rs/maps/Republika

Mapa izgradnje novog tunela koji će povezati Čukaricu i Novi Beograd

Prema rečima glavnog gradskog arhitekte Milutina Folića, projekat bi trebalo da se uradi do 2022. godine. U istom roku planiran je završetak uređenja pristupnih saobraćajnica srednjeg magistralnog prstena.

- Magistrala T6 protezala bi se od Severne tangente, odnosno Pupinovog mosta, preko Zemuna i Novog Beograda, do Čukarice - objašnjava Folić. - Kod tramvajske okretnice u Ulici dr Ivana Ribara bio bi ulaz u podzemni tunel, koji bi izlazio kod petlje u Trgovačkoj ulici u naselju Čukarička padina.

Saobraćajnica bi se nadovezala na Ulicu maršala Tolbuhina, kod nadvožnjaka kojim se "preskače" Savska magistrala, gde je planirana i nova saobraćajna petlja.

Prema Folićevim rečima, da bi ovaj projekat imao efekta, u narednim godinama moraju da se završe najavljeni strateški projekti - dva mosta i dva tunela u gradu.

- Konkretno, mora da se završi novi Savski most, tunel koji će povezati Ekonomski fakultet i Bulevar despota Stefana. Počeće da se zida kapitalni projekat, saobraćajnica koja će spojiti obale Dunava kod Ade huje. A da bi se završio Unutrašnji magistralni prsten (UMP), moraće i da se probije tunel ispod Topčiderskog brda, kako bi se povezao Most na Adi sa Autokomandom - objašnjava Folić.

Tunel koji bi se gradio da poveže Novi Beograd i Čukaricu bio bi dugačak oko 2,3 kilometra.