AJVAR PLAĆAMO KO SUVO ZLATO! Da li se više isplati praviti ga ili kupiti - OVO je detaljna računica!


IZVOR: Republika - 25.10.2023 | 09:09


Tokom ovog jesenjeg perioda, kilogram paprike se može naći u marketima i na pijacama širom Srbije po cenama koje se kreću od 200 do čak 330 dinara, zavisno o vrsti i lokaciji. To čini kupovinu gotovih proizvoda poput ajvara i drugih konzervi od paprike isplativijom opcijom za domaćice u poređenju s pripremom ovih proizvoda kod kuće.

Foto: Shutterstock
AJVAR PLAĆAMO KO SUVO ZLATO! Da li se više isplati praviti ga ili kupiti - OVO je detaljna računica!

Paprika šilja se prodaje po cenama od 250 do 300 dinara za kilogram na pijacama, u zavisnosti od grada, dok u prodavnicama cena ide do 330 dinara. Što se tiče babure, na pijacama košta između 200 i 250 dinara, dok u marketima košta 240 dinara, što je deset dinara jeftinije. Mnoge domaćice se tokom jeseni suočavaju s izazovom visokih cena i razmatraju da li se isplati praviti domaći ajvar ili kupiti gotov proizvod.

Stručnjak za poljoprivredu, Milan Prostran, ističe da su cene povrća tokom cele letnje i jesenje sezone visoke zbog specifičnih okolnosti, a proizvođači imaju opravdane razloge za ovakve cene.

U tu cenu ulazi visoka cena đubriva, nafte, radne snage, koja je najskuplja, sistem za navodnjavanje. Sudbina paprike je ista kao i paradajza, plavog patlidžana, karfiola... Jednom rečju, visoki su troškovi ulaganja, ali ovi proizvođači paprike, na sreću, imaju kome da je prodaju, za razliku od pšenice ili kukuruza, koji ne mogu da se prodaju zbog niske cene i gde se proizvođači pitaju da li uopšte treba da nastave da se bave time - kaže Prostran za Kurir.

Prema njegovim rečima, poskupljenje nije zaobišlo ni domaći ajvar, koji se se ove godine kreće od 1.200 dinara i dostigao je cenu meda.

Ajvar poskupeo

- Ko voli ovaj domaći proizvod, on će ovaj iznos i platiti. Paprika je inače povrće koje potrošači obožavaju i dosta troše, a mi ajvar kao naš specijalni proizvod i dalje pakujemo u velikim pakovanjima od pola kile, kilogram, umesto da se ugledamo na zapadne zemlje, koje takve proizvode pakuju u minijaturnim pakovanjima. Mislim da je pravo vreme za to zbog ove cene. Prošle godine je tegla od 700 grama koštala 800 dinara, a danas je 1.200. Kilogram je bio 1.000 dinara, a sada je 1.400 - ističe Prostran i dodaje:

- Paprika nije jedina skupa povrtarska kultura, a ove godine je rod prepolovljen, tako da cena neće pasti, a na kraju jeseni će se od ostataka napraviti turšija. Inače, računica domaćica pokazuje da je za kilogram ajvara potrebno minimum tri kilograma paprike. Ako uzmemo u obzir da paprika košta oko 250 dinara, domaćice samo za papriku treba da iskeširaju 750 dinara. Za ajvar je potrebno i ulje, gde litar iznosi 150 dinara, kao i esencija, koja košta 320 dinara, što je ukupno 1.220 dinara.

Cena ajvara

 

Gramaža Cena

Tegla 300 g 350
Tegla 500 g 500-900
Tegla 700 g 600-970
Tegla 1.000 g 1.200-1.400

* Iznosi su u dinarima

Na tu cenu treba dodati i teglu, koja košta od 50 do 100 dinara, dok je poklopac 10 dinara. S druge strane, tegla ajvara se u marketima može naći po ceni od 350 do 970 dinara, dok je na pijacama tegla domaćeg proizvoda od 1.200 do 1.400 dinara.

BONUS VIDEO: