TRAMPOVA KOMPANIJA OSUĐENA ZA VARANJE DRŽAVE: Bivši predsednik SAD znao za prevare, ali izbegao kaznu


IZVOR: Republika - 06.12.2022 | 22:24


Kompanija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa osuđena je za poreske zločine koje su počinila dvojica njenih dugogodišnjih rukovodilaca nakon suđenja na Menhetnu.

Foto: Tanjug/AP
TRAMPOVA KOMPANIJA OSUĐENA ZA VARANJE DRŽAVE: Bivši predsednik SAD znao za prevare, ali izbegao kaznu

Firma za nekretnine, ugostiteljstvo i golf odmaralište sa sedištem u Trampovom tornju u Petoj aveniji suočava se sa kaznom od 1,6 miliona dolara. Kompanija je optužena za šemu prevare, zaveru, krivičnu poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih zapisa.

Tužioci su ovaj slučaj uglavnom izgradili oko dugogodišnjeg glavnog finansijskog direktora Trampove organizacije Alena Vajselberga, koji je u avgustu priznao krivicu po 15 tačaka, uključujući poresku prevaru, zaveru i veliku krađu. Obećana mu je smanjena kazna od pet meseci zatvora u zamenu za svedočenje protiv kompanije. Pretilo mu je do 15 godina zatvora.

Mekoniju, koji je u svom svedočenju priznao da je počinio zločine, dodeljen je imunitet po njujorškom zakonu jer su ga tužioci pozvali kao svedoka velike porote u slučaju.

U svom svedočenju, Vajselberg je detaljno opisao kako su on i kontrolor kompanije, Džefri Mekoni, planirali da prevare državne i savezne poreske vlasti u periodu od 15 godina počevši od 2005. Vajselberg je koristio kompaniju da pokrije velike lične troškove poput kirije luksuznog stana na reku Hadson, Mercedes Benz iznajmljuje za sebe i svoju ženu i školarinu u privatnoj školi za svoje unuke.

Foto: Tanjug/AP

 

 

U nekim slučajevima, on je kompaniji vratio svoje lične troškove, što mu je omogućilo da nezakonito koristi naknadu pre oporezivanja. Ostale troškove je platila kompanija, ali nisu prijavljeni kao oporezivi prihodi u skladu sa poreskim zakonima.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna takođe je na kraju slučaja tvrdila da je Tramp imao lična saznanja o poreskim varanjima koje su izvršili njegovi rukovodioci.

U jednom trenutku u svom rezimeu, pomoćnik okružnog tužioca Džošua Steinglas ukazao je na dokument koji je parafirao Tramp i nazvao ga „eksplicitnim” dokazom da zna da njegovi rukovodioci petljaju sa troškovima kako bi smanjili svoje poreske obaveze.

Tramp nije optužen za krivično delo. U nedavnom postu na društvenim mrežama, on je negirao da je znao za zločine koje su počinili Vajselberg i Mekoni.