PUN GAS! Mašine "okupirale" ovu opštinu, zahuktavaju se radovi! (FOTO)


IZVOR: Republika - 12.11.2021 | 13:43


Opština Mladenovac pokrenula je radove na rekonstrukciji 270 gradskih saobraćajnica, izgradnju devet novih bunara koji će početkom naredne godine biti povezani u sistem vodosnabdevanja, a sledeće godine planirano je i projektovanje sekundarne vodovodne mreže za teritoriju cele opštine.

Foto: Parking servis

Punom parom: Radovi na saobraćajnicama u Mladenovcu

- Iako je u opštini Mladenovac u proteklom periodu urađeno mnogo, cilj nam je da građanima obezbedimo još bolje uslove života koji se neće razlikovati od onih kakve imaju stanovnici centralnih beogradskih opština. Želimo da u svakom selu, svaki stanovnik opštine Mladenovac ima asfalt do svoje kuće. Krenuli smo hrabro i Mladenovac je danas opština u kojoj se ozbiljno i mnogo radi - kaže za Srpski Telegraf Bojan Stanojević, član Veća Gradske opštine Mladenovac resorno zadužen za infrastrukturu i javna preduzeća.
 
- Ugovorili smo sanaciju 270 gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva u dužini od preko 100 kilometara. Asfaltiraćemo 47 ulica i 8 trotoara u gradu i selima. Više od 150 ulica u ukupnoj dužini od 40 kilometara biće sanirano recikliranim asfaltom i posuto emulzijom u završnoj fazi kako bi se dodatno dobilo na kvalitetu izvedenih radova. U okvur sanacije atarskih i nekategorisanih puteva kamenim agregatom biće uređen 31 lokalni put u dužini od 20 kilometara. I na kraju, kako bi našim poljoprivrednicima omogućili da lakše dođu do parcela koje obrađuju, a Mladenovac je opština u kojoj se veliki broj stanovnika bavi poljoprivredom, iskrčićemo vrzine i izgraditi 50 atarskih puteva u dužini od preko 50 kilometara u mladenovačkim selima, tamo gde do sada nije bilo puteva - navodi on.

Foto: Parking servis

Bojan Stanojević na jednom od gradilišta

 

Mladenovac je prethodnih godina povremeno imao problema sa vodosnabdevanjem, što je bila situacija i ovog leta. Imate li rešenje za ovaj problem?

- Gradski vodovod u Mladenovcu je star, sa dotrajalim cement azbestnim cevima i veliki su gubici vode. Problem sa vodosnabdevanjem u Mladenovcu biće trajno rešen priključenjem na regionalni vodovod Makiš - Mladenovac. Do tada,  preduzeli smo sve da se više nikada ne desi da stanovnici Mladenovca ostanu bez vode. Počeli smo sa projektovanjem i izgradnjom devet novih bunara koji će pokriti 60 odsto teritoriji opštine Mladenovac. Prva tri bunara biće povezana u sistem vodosnabdevanja već u februaru, a preostalih šest najkasnije do kraja aprila. Plan nam je da sledeće godine završimo projektovanje sekundarne vodovodne mreže za teritoriju cele opštine u dužini od 150 kilometara, da u 2023. godini izgradimo mrežu i spremno sačekamo priključenje na regionalni vodovod Makiš-Mladenovac 2024. godine.

Foto: Parking servis

Pre i posle završenih radova

 

Kakva je situacija kada je u pitanju javna rasveta u opštini Mladenovac?

- Do kraja godine sve neispravne sijalice zamenićemo led štedljivim sijalicama, što će biti praksa i u buduće, u sklopu redovnog održavanja mreže, a u cilju poboljšanja energetske efikasnosti.  U saradnji sa JKP „Javno osvetljenje“ radimo i na proširenju mreže javne rasvete. Na 13,5 kilometaranove mreže biće postavljeno 450 novih stubova i 690 novih lampi sa sijalicama. Zahvaljujući tome, više od 5000 Mladenovčana će dobiti mnogo bolje uslove za svakodnevni život i funkcionisanje.

Foto: Parking servis

Bojan Stanojević u razgovoru sa meštanima Mladenovca

 

Veliku pažnju posvećujete uređenju putne i druge infrastrukture u selima. Šta je u planu kada su u pitanju gradske mesne zajednice?

- Ravnomerno radimo na uređenju saobraćajnica u selima i samom gradu. Za sugrađane koji žive u stambenim zgradama u pet centralnih mesnih zajednica izdvojili smo sredstva za tekuće održavanje i sanaciju fasada i krovova. U okviru ovog projekta moći će da se izvrši i zamena oluka, da se okreče hodnici, ugrade interfoni, nabave protivpožarni aparati, izgrade trotoari i pešačke staze, u zavisnosti od potreba stanara. Javni poziv će biti raspisan sledeće nedelje i ja ovom prilikom pozivam upravnike zgrada i predsednike skupštna stanara da se jave i konkurišu. Ukoliko su potrebne bilo kakve dodatne informacije i pomoć prilikom apliciranja, sugrađani u svakom trenutku mogu da se obrate za pomoć meni lično ili Odeljenju za investicije opštine Mladenovac.

Kakva je situacija u Mladenovcu kada je reč o sportsim terenima i objketima za sport i rekreaciju? 

- U prethodnom periodu smo izgradili i obnovili devet terena za male sportove i dečijih igrališta. Srećni smo što iz godine u godinu imamo sve više dece i sve veću potrebu za ovakvim objektima. Deca u mladenovačim selima moraju da imaju iste uslove kao i deca u centru grada i zato smo krenuli sa projektom izgradnje i opremanja dečijih igrališta u Međulužju i Senaji sa podlogom i kompletnim mobilijarom. Međulužje će dobiti i sportsko igralište, a jedno igralište dobiće i mališani u centru grada. Ove godine smo potpuno rekonstruisali mali bazen u Sportsko - rekreacionom centru „Ljubomir Ivanović - Gedža“ koji će, zahvaljujući tome, biti otvoren za posetioce tokom čitave godine. Kako bismo velikom broju rekreativaca, vrhunskih sportista i sportskih klubova iz Mladenovca omogućili još bolje uslove za bavljenje sportom, planiramo da mladenovači hram sporta kompletno rekonstruišemo i izgrdimo prateće sadržaje u neposrednoj blizini objekta.

Foto: Parking servis

 

 

Šta Mladenovčani mogu da očekuju kada je reč o većim infrastrukturnim projektima?

- Imamo završen projekat i građevinsku dozvolu za kompletno renoviranje mladenovaček Gimnazije. Radimo na uređenju parking prostora kod železničke stanice čime ćemo znatno proširiti kapacitete i unaprediti zonsko parkiranje u Mladenovcu. Očekujemo početak realizacije projekta „Čista Srbija“ koji obuhvata izgradnju 60 km kanalizacione mreže na teritoriji 11 mesnih zajednica u kojima ne postoji kanalizaciona mreža kao i izgradnju jednog velikog i tri mala postrojenja za preradu otpadnih voda u mesnim zajednicama Bataševo, Jagnjilo, Velika Krsna i Velika Ivanča. Urađeno je idejno rešenje i sada očekujemo potpisivanje ugovora sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ovo je velika stvar za Mladenovac jer bismo u potpunosti rešili višedecenijski komunalni problem. Samo timskim i predanim radom možemo da ostvarimo zacrtane ciljeve i ja nemam ni najmanju sumnju da ćemo, uz podršku Grada Beograda i Republike, sve planove u potpunosti ispuniti. Iz dana u dan poboljšavamo uslove života naših sugrađana. Bolji, uređeniji i moderniji Mladenovac vizija je koju ćemo ostvariti sledeći politiku predsednika Aleksandra Vučića.