Mali: Građani će odlučivati šta će se graditi


IZVOR: Tanjug, Republika - 05.12.2017 | 11:28


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas novi projekat Grada „Da se radi i gradi po tvom!“, koji ima za cilj da Beograđanima pruži mogućnost da učestvuju u procesu odlučivanja o tome kako žele da njihov grad i njihove opštine izgledaju u budućnosti.

Foto: beograd.rs

Siniša Mali

Mali je, na konferenciji za štampu, rekao da se radi o projektu na kojem se radi već duže vreme a koji treba da obezbedi veće učešće građana u odlučivanju kako treba da izgledaju opštine i grad.

- Kada smo preuzeli upravljanje gradom obećali smo da ćemo biti transparetna gradska uprava i od prvog dana su sekretarijati i gradske vlasti otvorene za građane svakodnevno i sa njima rešavamo probleme. U proteklom periodu slušali smo građane, gradili i donosili odluke zajedno sa njima kada je bilo reči o boji autobusa... kada je trebalo da se odredi ime pojedinih ulica, ali i koje boje treba da budu infotable - objasnio je on.

Gradonačelnik je istakao da je danas trenutak da se krene korak dalje i gradske vlasti žele da se svaki glas, svakog građanina Beogarda čuje, te da im se da mogućnost da glasaju za projekat koji smatraju da je najvažniji za njihovu opštinu i grad.


Prema njegovim rečim grad je izvođio 200 miliona dinara za taj projekat, a svaka opština, koja je deo projekta, a ima ih 16 od 17, će izvojiti po 10 miliona dinara.

Projekti će se, kako je objasnio, predlagati preko Beokom aplikacije, a takođe će moći i da se predlažu projekti, preko anktenog listića, u svakoj opštini koja učestvuje u realizaciji. 

- Sve te ideje ćemo staviti na beogradski portaol i dati mogućnost da građani glasaju. Ideje koje budu imale najviše glasova sprovešćemo u delo - najavio je Mali.

Naveo je da na ovakav način samo još neke svetske metropole omogućavaju učešće građana u odlučivanju, a Beograd će biti jedan od tih malobrojnih gradova koji će na ovaj način komunicirati sa građanima.

Ističe da je ovo veliki, bitan korak, jer grad pripada svakom njenom građaninu i dodaje da ako se projekat bude pokazao uspešnim onda će, iz godine u godinu, biti sve više novca izdvojeno u te svrhe. 

Mali je precizirao da su bile pozvane sve opštine da učestvuju u ovom projektu, a da se samo opština Novi Beograd nije odazvala.

- Pretpostavljam da je gospodin Šapić imao nešto važnije od toga da omogući da se glas građana čuje. Međutim mi ćemo kao grad izvođiti novac za Novi Beograd i daćemo mogućnsot da građani i te opštine odlučuju o projektima - najavio je on.

Mali je kazao da projekat nije ograničen rokom, i da će se dati mogućnost da svako preda svoj predlog, te da će, kada se bude konstatovalo da predloga više nema, početi glasanje.

Ponovio je da se o ovom projektu razmišljalo već godinu i po unazad, ali da su se tek sada stvorili uslovi za njegovo sprovođenje.

- Došlo se do situacije kada hoćete da neke svoje snove ostvarite, a ti snovi jesu da građani imaju još veće pravo glasa, i da se to ostvari vremenski, finansijski i konceptualno - naglasio je i dodao da niko u okruženju nema ovakav transparetan način ucešća građana u donošenju odluka o izgledu svog grada.