Pozorišta bi trebalo da nastave sa radom od septembra, a evo kako bi izgledalo izvođenje predstava


IZVOR: Tanjug, Republika - 11.08.2020 | 15:57


Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je danas Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid-19, potvrđeno je iz Sekretarijata.

Foto: Narodno pozorište Beograd

Foto: Ilustracija

Ovaj predlog preporuka i mera poslat je u ponedeljak svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

U pitanju su samo preporuke, a sva pozorišta su slobodna i samostalno treba da odluče, u skladu sa svojim mogućnostima, kada će početi pozorišnu sezonu u salama.

Ove preporuke treba samo da im pomognu da bezbedno organizuju svoj rad.

Među predlogom mera stoji da je neophodno da se na ulazu u prostor pozorišta ili neposredno posle ulaska na vidljivom mestu postave obaveštenja o bezbednosnim merama, o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mera i mera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravlje.

Takođe, obavezno je merenje telesne temperature, beskontaktnim termometrima na samom ulasku u zgradu pozorišta svakom pojedinačnom gledaocu, a na službenim ulazima u zgradu pozorišta svim zaposlenima i izvođačima.

Obavezno je korišćenje maski za lice ili medicinskih maski tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora pozorišta, osim kod glumaca i izvođača za vreme igranja predstave.

Neophodna je fizička udaljenost, te se za sve vreme boravka u zatvorenim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje održavanje fizičke distance između učesnika (posetilaca, izvođača i zaposlenih) od 1,5 metara.

 
$bp("Brid_97161298", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Razmak od dva metra preporučuje se između, i od, izvođača pevačkih deonica i muzičara duvačkih instrumenata.

Preporučuje se i razmak od najmanje dva metra između publike i izvođača na sceni.

Organizacija pozorišnih predstava i programa moguća je isključivo u prostorima koji mogu da zadovolje tehničke i bezbednosne uslove u kojima se može poštovati propisana fizička distanca prilikom ulaska, izlaska kao i kretanja i boravka u prostoru, a preporuka je da se sve predstave igraju u velikim salama ukoliko pozorište ima više sala.

Neophodno je ograničenje ukupnog broja posetilaca, tako da mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metara, prema kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu.

Njihov predlog je jedna trećina ukupnog kapaciteta sale.

Preporučuje se da se unapred označe sva mesta za sedenje međusobno udaljena najmanje 1,5 metara, kao i da se ograniči ulazak najviše onoliko posetilaca koliko ima označenih mesta.

Za članove porodica mogu se organizovati i posebna mesta (Sedišta jedno do drugog).

Preporučuje se omogućavanje i podsticanje onlajn prodaje ulaznica sa kojima će gledaoci direktno ulaziti u prostor.

U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posetilaca, kao i osiguravanje bezkontaktnog plaćanja.

Blagajnicima i osobama koje kontrolišu ulaznice preporučuje se nošenje maski i rukavica.

Gledaoci treba da ulaze u pozorište bez zadržavanja i grupisanja, najkraćim putem do svoga mesta u gledalištu, a preporučuje se da gledaoci ulaze jedan po jedan uz kontrolu i pratnju razvodnika, tako što prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu.

Preporučuje se razmak među gledaocima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska, ako I da se izlazak gledalaca organizuje tako što će izlaziti jedan po jedan i to tako što će prvi izlazi gledalac najbliži izlazu.

Publiku treba podsetiti da i posle završetka programa drže razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Preporučuje se da se reguliše izlazak izvođača uz poštovanje mera fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbegavanje susreta s publikom. Njihova preporuka je da sedišta budu nenumerisana.

Prilikom interakcije s publikom zaposleni treba da koriste zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, a treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovno dezinfikovati ruke.

Foto: Narodno pozorište Beograd

Predstave se izvode u kontinuitetu bez pauze, a ukoliko je neophodna pauza zbog tehničkih promena, preporučuje se da publika ostane na svojim mestima u sali.

Preporučuje se izbegavanje neposrednog fizičkog kontakta uvek kada je to moguće.

Posle predstave korišćenu rekvizitu i ostalu opremu potrebno je dezinfikovati, a preporučuje se da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem vremenskom periodu, poštujući mere fizičke distance.

Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće.

Prema propisanim merama fizičke distance i kapaciteta toaleta (po kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu), pozorište je dužno da organizuje službu razvodnika tako da isprate svakog gledaoca do toaleta i nazad do sedišta u gledalištu.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mestu (po smenama), kao i evidencije glumaca, izvođača i celokupnog umetničkog i tehničkog tima na svakoj predstavi radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Za potrebe vođenja evidencije prikupljaće se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona, a evidenciju je nužno čuvati 14 dana. Preporučuje se održavanje predstava sa izvođačima i zaposlenima koji su navedeni u evidenciji.

Svojim potpisom izvođači i zaposleni potvrđuju da su izmerili telesnu temperaturu, da ona nije viša od 37.2°C, da se osećaju dobro, da nemaju članove domaćinstva koji su u samoizolaciji, da nisu u proteklih 14 dana imali kontakt sa osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom i da nemaju nijedan od sledećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak vazduha, bol u grlu, curenje iz nosa ili gubitak čula ukusa.

Neophodna je pojačana higijena prostora, klima uređaja, uređaja za grejanje, i ventilaciju.

Opšta preporuka za unutrašnje prostore je provetravanje otvaranjem prozora, a manje korišćenjem sistema za ventilaciju.

Pri korišćenju sistema za ventilaciju treba posebno obratiti pažnju na stanje filtara i održavanju pravilne brzine promene vazduha u zatvorenom prostoru.

Tehnička služba je u obavezi da prema kapacitetu ventilcionog sistema obezbedi odgovarajuće vreme za obnovu vazduha u objektu.

Preporučuje se ventilacija s povećanim procentom spoljašnjg vazduha koji cirkuliše u sistemu, kao i način rada bez recirkulacije kako bi se podsticala obnova vazduha, što smanjuje koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

 
$bp("Brid_97161345", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, vodokotlići, prekidači za struju, zvona na vratima, dugmad u liftu, kao i druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati pre početka i na kraju svake predstave i programa, a najmanje dvaput dnevno.