Otvorena izložba posvećena "Pobedniku"


IZVOR: Tanjug, Republika - 13.02.2020 | 08:51


Uoči izlaganja rekonstruisane skulpture "Pobednika", na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave jutros je otvorena izložba koja predstavlja retrospektivu svih radova na obnovi tog čuvenog simbola srpske prestonice.

Foto: Tanjug

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je malo događaja oko koga svi delimo ista osećanja, kao što je vraćanje "Pobednika".

- Svi mi koji se danas nalazimo ovde, imamo osećaj da se dešava nešto veliko. Taj osećaj su imali i građani Beograda 1928. godine kada je ''Pobednik'' ovde postavljen - rekao je Vesić.

Podsetio je na istoriju tog simbola grada Beograda, navodeći da je prvobitno trebalo da bude deo velike fontane na Terazijama - širine osam metara, sa četiri lava i manjim postamentom sa skulpturom "Pobednika".

Dodao je da je tri godine pre Prvog svetskog rata Beogradska opština naručila tu fontanu, ali se desio rat, nije bilo novca i ostao je izliven samo "Pobednik".

Foto: ST/N. MANDIĆ

Beogradska opština je kupila tu skulpturu i stavila je u jedan magacin na Senjaku gde je bila nekoliko godina, naveo je Vesić.

- Onda se 1928. godine neko setio da je prošlo deset godina od pobede u Prvom svetskom ratu, ali nije bilo spomenika da se to obeleži i onda su se setili ''Pobednika'', koji je i dalje bio u magacinu. Prvobitno je bila ideja da ga postave na Terazije, ali su se razna udruženja pobunila jer je u pitanju skulptura nagog muškarca i nije baš pristojno da bude na Terazijama - rekao je Vesić.

Dodao je doneta odluka da "Pobednik" bude postavljen na Kalemegdanu, što se i desilo u oktobru, 1928. godine.

- To je bila prava odluka zato što se njegova monumentalnost i veličina nikada ne bi dobro videli između zgrada na Terazijama - rekao je Vesić i podsetio da je "Pobednik" postao jedan od simbola grada Beograda.

Naveo je da se već desetak godina unazad znalo da je "Pobednik" u lošem stanju.

- Prvo se postament nakrivio oko 30-ak centimetara od svoje ose, popustile su sajle koje su držale noge ''Pobednika'' za postament... - naveo je Vesić i dodao da je prošle godine doneta odluka da se taj spomenik rekonstruiše i da je za to izdvojeno 200.000 evra.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Spomenik je 10. oktobra prošle godine skinut sa postamenta i odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, podsetio je zamenik gradonačelnika.

Podsetio je i da će danas svi građani Beograda, od 10 do 16 sati, moći da vide "Pobednika" i pozvao ih da tu priliku iskoriste.

- Tu priliku su imali samo građani Beograda 1928. godine, druge neće biti jer će on od sutra ponovo biti na svom postamentu - dodao je Vesić.

Spomenik "Pobednik" čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalović.

Rekonstruisana skulptura "Pobednika" vraćena je juče na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave, a jutros su obavljeni završni radovi za predstavljanje tog čuvenog simbola srpske prestonice građanima.

Spomenik, koji su radnici dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom, spremno čeka zainteresovane građane.