(FOTO) Vesić otkrio kad će biti završen san svih lekara - Institut Dedinje 2


IZVOR: Tanjug - 27.11.2019 | 15:28


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" koji bi, kako se očekuje, trebalo da budu završeni u drugoj polovini 2021. godine.

Foto: Tanjug

Vesić prilikom obilaska radova

- Dva građevinska krana koja se nalaze na ovom gradilištu samo su dva od preko 300 kranova kojih trenutno imamo u Beogradu na više od 3.500 gradilišta, što pokazuje koliko se u Beogradu gradi i koliko se on razvija - rekao je Vesić novinarima nakon obilaska radova.

Istakao je da će u srpskoj prestonici ove godine ponovo biti izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadrata, ne računajući Republiku i ono što izdaju opštine.

Ovo gradilište, naveo je Vesić, pokazuje kako sadašnja vlast rešava probleme koji nisu rešavani decenijama unazad.

- "Dedinje 2'' je projekat još iz 80-ih godina prošlog veka i nema vremena, vlade i direktora koji nije pričao o tom projektu koji se sada zaista realizuje. Ovde smo bili u junu ove godine, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio kamen temeljac i tada je rečeno da će za dve i po godine biti izgrađena bolnica", podsetio je Vesić i istakao da radovi napreduju brzo.

Foto: Tanjug

Nova bolnica će se prostirati na više od 14.000 kvadratnih metara, rekao je Vesić i dodao da se gradi i parking.

Kada radovi budu završeni, dodao je, biće ostvaren san svih lekara i građana koji su decenijama sanjali o "Dedinju 2".

- Ako postoji primer objekta koji pokazuje razliku između toga kako se danas radi i kako se radilo u prošlosti onda je to ''Dedinje 2'' jer su o tome su svi samo pričali, a mi ''Dedinje 2'' gradimo - rekao je Vesić.

Zahvalio je Vladi Srbije i direktoru vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjim Marku Blagojeviću koji finansiraju izgradnju "Dedinja 2", kao i direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovanu Bojiću.

Foto: Tanjug

Blagojević je rekao da je prezadovoljan dinamikom kojom radovi teku, podsećajući da je pre samo nekoliko meseci tu bila livada.

- Iz ove prve, vrlo kompleksne faze izlazimo sa minimalnim kašnjenjem. Prva faza je podrazumevala iskop i obezbeđenje temelja i jame, ugradnju šipova i potpornih zidova - rekao je Blagojević i dodao da je ta faza mogla da obiluje nepredviđenim okolnostima, kao i da će u narednim mesecima moći mnogo bolje da se planira kako će radovi da teku.

Kako je dodao, očekuje se da radovi na izgradnji "Dedinja 2" budu završeni u drugoj polovini 2021. godine.

Foto: Tanjug

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić je rekao da su u toj zdravstvenoj ustanovi presrećni i veoma zadovoljni dinamikom i kvalitetom radova, kao i saradnjom sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, Gradom Beogradom i izvođačem radova.

- Ovo gradilište je najlepša muzika koju možemo da doživimo. Ono nas podstiče da budemo još bolji i paradoksalno je, ali tačno da Institut, pored ovako velikog gradilišta, postiže svoje istorijske maksimume za 42 godine rada - rekao je on.

Kako je dodao, sasvim je sigurno da će Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" 2019. godinu završiti kao ustanova koja je pojedinačno uradila najveći broj operacija na srcu u Evropi, a sasvim verovatno i na svetu.