Petrović: Bastać je iz budžeta Starog Grada izvukao 92 miliona


IZVOR: Tanjug, Republika - 07.08.2019 | 07:08


Član Predsedništva Srpske napredne stranke Luka Petrović tvrdi da je predsednik gradske opštine Stari Grad Marko Bastać pre dva dana zaključio novi ugovor sa firmom Kodeks trejd o iznajmljivanju radne snage u iznosu od 50 miliona dinara i dodaje da Bastać na taj način "izvlači novac iz opštinskog budžeta za svoju političku stranku".

Foto: youtube.com/SNS Beograd

Luka Petrović

Petrović navodi da je Bastać tokom ove godine firmi Kodeks trejd, na osnovu drugih ugovora, prebacio 42 miliona dinara, što znači da će ta firma u 2019. od opštine Stari grad dobiti 92 miliona dinara, odnosno petinu ukupnog budžeta.

- Pošto budžet gradske opštine Stari Grad iznosi 468 miliona dinara to znači da je Bastać 20 odsto ili petinu budžeta prebacio privatnoj firmi o čijim sumnjivim poslovima su već pisali mediji - upitao je Petrović, koji je i predsednik opštinskog odbora SNS Stari Grad.

On u saopštenju tvrdi da Bastać preko firme Kodeks trejd "izvlači novac iz opštinskog budžeta" jer firma formalno angažuje radnike u opštini za dodatne poslove, a zapravo na taj način Bastać izvlači novac za svoju stranku.

- Na taj način on plaća opštinskim parama svoje odbornike, službenike Ðilasove stranke u koju je nedavno prešao i huligane koji uništavaju grad i zaustavljaju radove. Recimo, nekoliko odbornika koji ga podržavaju primalo je do skoro novac u SC Milan Gale Muškatirović, iako nikada nisu dolazili na posao. Ne znam da li u Srbiji postoji snažniji primer trgovine uticaja i kupovine odbornika od ovoga što Bastać radi. Po ugledu na njegovog šefa Ðilasa koji kupuje poslanike i stranke - rekao je Petrović.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Marko Bastać

On dodaje da je Bastać za 92 miliona dinara para svih građana Starog Grada, koliko je prebacio toj firmi i potrošio na svoju stranku, mogao da vrati skoro sve dugove SC Milan Gale Muškatirović. 

- Ako se neko pitao kako je Bastać napravio milion evra duga za struju, vodu i grejanje u SC Milan Gale Mušktirović sada je sve jasno. Umesto da plaća račune za struju, vodu i grejanje na bazenu prebacivao je pare Kodeks trejdu kako bi finansirao svoju stranku - rekao je Petrović.

On je pozvao nadležne organe da istraže poslovanje gradske opštine Stari Grad i firme Kodeks trejd jer kako je kazao - ne postoji primer u Srbiji a verovatno ni u Evropi da jedan predsednik opštine 20 odsto para iz budžeta izvuče preko privatne firme i potroši ih na svoju političku stranku.

Petrović je uz saopštenje priložio i skeniranu kopiju Odluke o zaključenju okvirnog sporazuma između opštine Stari grad i Kodeks trejda.