Komarci krvopije urnišu Beograđane: U ovim delovima grada je najgore


IZVOR: Blic, Republika - 06.06.2019 | 11:30


Obilne padavine podstakle su razvoj komaraca, a mnogi Beograđani muku muče s ovim dosadnim insektima, uprkos tome što su preduzete sve preventivne mere kako bi se sezona odložila.

Foto: Wikipedia

Foto: Ilustracija

Priobalja reka najugroženije su lokacije kada je u pitanju broj komaraca.

- Ovakvo vreme sa dosta kiše dovelo je do pojave takozvanih rečnih (šumskih) komaraca za čiju pojavu su dovoljne male količine vode u vidu barica koje ostaju nekoliko dana. Imajući u vidu velike količine kiše koje su pale, stvorili su se povoljni uslovi za njihovu pojavu u većem broju - objašnjava dr vet.med. Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. 

Poslednjih godina među građanima znala je da zavlada panika čim se pomenu komarci, a razlog je što su glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila, koji može da dovede i do smrtnog ishoda. Nadležni, tvrde, da za sada nema opasnosti.

- Za sada nije zabeležena veća pojava komaraca iz roda Culex koji su glavni prenosioci virusa uzročnika groznice Zapadnog Nila. Svi sakupljeni komarci se analiziraju i za sada nije zabeležena pojava zaraženih komaraca - zaključuje Pešić.

U Beogradu najviše komaraca po pravilu ima oko vodenih tokova, ali i u šumama i parkovima. Kao svojevrsne “crne tačke” slove leva obala Dunava (Borča, Ovča, Krnjača), novobeogradski blokovi kraj Save, zemunsko šetalište, Ada Ciganlija, delovi Surčina, Ada Huja, Košutnjak, Zvezdarska šuma.