UŽAS! DO SADA NEVIĐENA ZLOUPOTREBA DRUŠTVENIH MREŽA: Prodavali bebe preko Instagrama!


IZVOR: blic.rs - 13.10.2018 | 06:34


Indonežanska policija je saopštila da je rasturila bandu koja je koristila društvenu mrežu "Instagram" kako bi preko nje prodavala bebe.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto: Ilustracija

Zbog ovog zločina su uhapšene četiri osobe, među kojima su 29-godišnji muškarac iz Sidoarjoa koji je vodio profil na Instagramu preko koga je prodavao decu, ako i 22-godišnja žena, za koju se veruje da je svoju bebu dala na prodaju.

Uhapšene su i dve osobe sa Balija, babica i potencijalni kupac, saopštio je portparol policije Frans Barung Mangera.

On je rekao da je policija osujetila planiranu transakciju u Surabaji 3. oktobra u kojoj je žena htela da proda dete za 15 miliona indonezijskih rupija odnosno oko 850 evra.

Policija je tom prilikom zaplenila i dokumenta o usvajanju, novac i mobilne telefone sa porukama o planiranoj prodaji.

Četvorka se sada suočava sa maksimalnom kaznom od 15 godina zatvora prema zakonu o zaštiti dece.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nalog na Instagramu, koji je sada zatvoren, predstavljao se kao usluga koja promoviše "brigu o porodici" i pruža rešenja za porodične probleme.

Na njemu su objavljene brojne slike maskiranih žena, a u njihovom opisu je napisano da sve žene, a posebno mlade neudate trudnice tu mogu da dobiju razno "savetovanje".

Nalog je imao više od 700 pratilaca i bio je otvoren godinu dana, a policija veruje da je preko njega prodato najmanje tri bebe.

Oni koji su bili zainteresovani za usluge su kontaktirali administratora stranice preko "Whatsapp-a".

Povodom ovog slučaja se oglasio i portparol "Instagrama".

- Bezbednost naše zajednice na Instagramu je naš apsolutni prioritet. Naša pravila brane ljudima da učestvuju u kriminalnim aktivnostima ili da koordiniraju bilo kakvo zlodelo preko naše platforme, a to uključuje i trgovinu ljudima. To veoma ozbiljno shvatamo i takav sadržaj uklanjamo čim ga vidimo - rekao je on.