PLANIRAO ATENTAT NA TEREZU MEJ: Britanac osuđen na doživotnu robiju


IZVOR: Tanjug - 31.08.2018 | 21:25


Britanac Najmur Rahman (21) osuđen je danas na doživotnu robiju jer je planirao da ubije premijerku Terezu Mej, najpre detonirajući eksplozivnu napravu kako bi ušao u njenu kancelariju u Dauning stritu, a potom koristeći nož ili pištolj za napad na nju.

Foto: Tanjug/AP

Tereza Mej

Rahman, inače iz severnog dela Londona, planirao je da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu pred kapijom Dauning strita, koju čuva jako obezbeđenje, i da uđe u premijerkinu kancelariju u haosu koji bi usledio kako bi je ubio, navodi policija, prenosi Rojters.

On je prošlog meseca bio osuđen zbog pripremanja terorističkih činova, a londonski sud mu je danas izrekao doživotnu kaznu zatvora.

- Rahmanova meta bila je premijerka, ali on nije zazirao ni da ubije nedužne prolaznike kako bi dopro do nje - rekao je Din Hejdon, britanski viši nacionalni kooridnator za antiterorizam.

Rahman je, dok je kovao zaveru, verovao da putem interneta komunicira s članovima Islamske države, a zapravo je razgovarao sa policajcima FBI i britanske obaveštajne agencije MI5.

U jednom trenutku, naveo je Hejdon, Rahman je sagovorniku, ne znajući da je to policajac, rekao da, čak i da ne uspe da dopre do premijerke, samo želi da zastraši ljude.

Rahman je uhapšen prošlog novembra, ubrzo nakon što se sastao sa čovekom za koga nije znao da je policajac.