PROCURELI SPISI: Ovo je šef Kremlja zahtevao od Trampa


IZVOR: Republika - 09.08.2018 | 04:33


Ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao je od svog američkog kolege Donalda Trampa da SAD smanje broj nuklearnih bojevih glava, obećavši da će isto učiniti i Ruska Federacija. To je otkrio američki list Politiko došavši u posed strogo čuvanog dokumenta koji je šef Kremlja 16. jula dao Trampu tokom susreta iza zatvorenih vrata u finskoj prestonici Helsinkiju.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Donald Tramp

Uredništvo Politika tvrdi da su spisi došli do njihove redakcije iz ruskog izvora, te da je dokument pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja" ispisan na ruskom jeziku na ćirilici. Osim drastičnog smanjenja broja nuklearnih bojevih glava, Putin je u papirima naveo i kako dve zemlje moraju da rade na kontroli i ostalih sistema za masovno uništenje, koji mogu da prete opstanku čitavog sveta.

- Kao najveće nuklearne sile, naša je obaveza i odgovornost da radimo na međunarodnoj bezbednosti - rekao je ranije Putin.

Putin: Kao najveće nuklearne sile, naša je obaveza i odgovornost da radimo na međunarodnoj bezbednosti

Bela kuća juče, međutim, nije želela ni da potvrdi ni da demantuje navode Politika o postojanju specijalnog dokumenta ruskog lidera za Trampa.

- Tokom istorijskog sastanka predsednika, oni su diskutovali o mnogim temama, uključujući i nuklearni arsenal - rekao je Garet Markiz, portparol Američkog nacionalnog bezbednosnog saveta, i dodao da se ni Putin ni Tramp pre mesec dana nisu obavezali ni na šta.

S druge strane, državni sekretar Majk Pompeo izrazio je optimizam zbog bilo kakvih najava iz Moskve za održavanje svetskog mira.

BROJ: 90 odsto nuklearnog arsenala u svetu drže Rusija i Amerika

 

- Pregovori o kontroli oružja su osnova da bi dve zemlje mogle da naprave bilo kakav progres - naglasio je Pompeo.

Inače, kontrola naoružanja je tema kojom se Rusija i Amerika međusobno bave već decenijama, ali ona je proteklih nekoliko godina, zbog sporova Vašingtona i Moskve u vezi sa situacijama u Siriji i Ukrajini, bila stavljena u drugi plan.