(FOTO,VIDEO) VELIČANSTVENI VRH SVETA: "One World Observatory" centar!


IZVOR: pressserbia.com - 30.07.2018 | 20:57


"One World Observatory" centar smešten na vrhu jedne od najviših zgrada na svetu, sagrađenu na mestu World Trade Centra srušenog u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.

Foto: PRessSerbia

Svega nekoliko dana po rušenju kula pokrenuta je široka debata kako renovirati i obnoviti srušeni deo Njujorka, a kao rezultat iste nastao je plan za izgradnju najviše zgrade na zapadnoj hemisferi.

Troškovi za izgradnju objekta iznosili su skoro 4 milijarde dolara pa je kula i zvanično postala najskuplja na svetu, stoji na jednom od informativnih panela

Foto: PRessSerbia

Zgrada ima 105 spratova, od kojih se 86 nalazi iznad površine tla.

Na svega nekoliko metara od "Memorijalnog muzeja" posvećenog žrtvama terorističkog napada, i fontane u koju su uklesana imena svih stradalih, nalazi se zvanično najviši objekat zgrada u Americi, ako se u obzir uzme i antena na vrhu.

Foto: PRessSerbia

“One World Observatory” centar!

Prvih 88. spratova koriste se za kancelarijske prostorije, 64. sprat rezervisan je za lobi, a slede tehnološke prostorije smeštene na spratovima iznad.

100. 101. i 102. sprat rezervisani su za javni prostor, pa se tako na 102. spratu nalazi opservatorija koja posetiocima pruža jedinstven doživljaj i uživanje u veličanstvenom pogledu na panoramu najpopularnije svetske metropole.

Foto: PRessSerbia

“One World Observatory” centar!

Nakon bezbedonosnih procedura kojima je podvrgnut svaki posetilac, obezbeđenje nas upućuje ka liftu i već u holu počinje sjajna priča ovog ogromnog objekta.

Foto: PRessSerbia

“One World Observatory” centar!

U izložbenom prostoru kroz koji se prolazi na putu do lifta postavljeni su paneli sa svim informacijama o istoriji "World Trade Centra", a kada uđete u lift, na putu do 102. sprata sledi audio-vizuelna priča tokom koje možete videti kako se Njujojrk razvijao tokom poslednjih sto godina.

Nakon kratke prezentacije zgrade i svih mogućnosti koje pruža, možete da se prepustite uživanju u pogledu.

Foto: PRessSerbia

U toku obilaska možete koristiti i tablete sa informacijama o svim znamenitostima grada koji funkcionišu tako što ih okrenete prema, recimo "Brooklyn" mostu, zatim sledi glasovno obaveštenje, odnosno informacija o mostu, njegovoj izgradnji, itd.

Foto: PRessSerbia

“One World Observatory” centar!

Ova usluga se plaća dodatno.

Njujork na dlanu je upravo ono što pruža vrh ove kule, a pored svega što možete videti, na raspolaganju su vam i restorani, kafeterije i gift shop-ovi.

Ukoliko se odlučite da ovo mesto posetite u popodnevnim časovima, imate sjajnu mogućnost da vidite i Njujork noću, svetla metropole koja će vas fascinirati i ostaviti na vas apsolutno drugačiji utisak u odnosu na dnevnu varijantu grada koji nikada ne spava.

Foto: PRessSerbia

 "One World Oservatory" posetite sredinom radne nedelje kako biste izbegli gužvu i čekanja u redovima, a ulaznicu možete kupiti po ceni već od tridesetak evra, i verujte da zaista vredi.

Kada je reč o sigurnosti posetilaca, preduzete su sve neophodne mere kako sigurnost ljudi ni u jednom momentu ne bi mogla da bude ugrožena.

Foto: PRessSerbia

Vozila baš kao i posetioci prolaze kroz skenere, zgrada je napravljena od neprobojnih materijala, betonska armatura takođe je jačine zidova Pentagona, dok su obezbeđeni i brojni zaštićeni prolazi koji se mogu koristiti u slučaju nepredviđenih situacija.

U zgradi su i senzori koji momentalno otkrivaju, ali i eliminišu hemijske čestice, pa se zgrada može svrstati među najsigurnije objekte na planeti.