MAKRON ŠTITI MERKELOVU: Ne slažem se s Trampovom kritikom Nemačkoj zbog Rusije


IZVOR: Republika - 11.07.2018 | 15:45


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se ne slaže sa ocenom predsednika SAD Donalda Trampa da je Nemačka "pod totalnom kontrolom" Rusije zbog jednog gasovoda.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Donald Tramp

Makron je to rekao u odgovoru na pitanje novinara kada su dva lidera sela da razgovaraju na marginama samita NATO u Briselu, a povodom ranije današnje Trampove izjave o Nemačkoj, prenosi AP.

Tramp je novinarima, u prostoriji u kojoj se sastao s Makronom, rekao da je u "izvanrednim odnosima" s francuskim predsednikom i da mu je "čast što je sa svojim prijateljem".

Inače, američki predsednik pritiska Francusku i druge evropske zemlje da više ulažu u odbranu, ali ih kritikuje i zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD.

Ipak, novinarima je, na početku sastanka s Makronom, Tramp rekao da se "nada da će se sve to na kraju srediti".

Makron je podsetio da je Tramp prošle godine posetio Pariz u vreme proslave Dana Bastilje i rekao da će nastaviti da sarađuju.

Tramp je, prethodno, razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama samita NATO u Briselu, a sastanak je opisao kao "sjajan", samo nekoliko sati nakon što je oštro kritikovao nemačku politiku kad je reč o troškovima na polju odbrane i uvozu gasa iz Rusije.

Predsednik SAD je, inače, uoči početka samita javno napao Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom o izgradnji gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući Nemačku zbog nedovoljnog izdvajanja sredstava za odbranu.