LAVROV: Povlačenje iz Sirije zavisi od situacije, ne postavljamo veštačke rokove


IZVOR: Tanjug - 29.06.2018 | 18:33


"Moskva ne postavlja "veštačke vremenske rokove" za povlačenje svojih trupa iz Sirije, jer taj proces zavisi od situacije na terenu", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Foto: Tanjug

Sergej Lavrov

- Mi ne volimo veštačke rokove. Dosledno smanjujemo svoje vojno prisustvo u Siriji. Poslednji put smo ga smanjili pre nekoliko dana - rekao je Lavrov u intervjuu britanskom Kanalu 4.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin je, s tim u vezi, pomenuo da je nešto više od hiljadu vojnika vraćeno u Rusiju, kao i neki avioni i druga oprema.

- Povlačenje ruskih snaga zavisi od situacije na terenu - istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tas s.

Lavrov je naveo i da je Rusija, zajedno sa sirijskom vojskom i "patriotskom opozicijom", uspela da spreči Islamsku državu da sprovede svoje planove o osnivanju kalifata.

- Međutim, neki ostaci Islamske države su i dalje tamo, Džabhat al-Nusra je i dalje tamo. Oni sada onemogućavaju punu primenu dogovora o zoni deeskalacije u južnoj Siriji - rekao je ruski ministar.

On je dodao da Rusija u Siriji raspolaže sa dve lokacije gde su njeni brodovi i avioni stacionirani i mogli bi se korisno upotrebljavati još neko vreme.

Putin je juče izjavio da je Rusija povukla 13 vojnih aviona, 14 helikoptera i 1.140 vojnika iz Sirije samo u proteklih nekoliko dana.