MRAČNA PROGNOZA FINANSIJSKOG GURUA: Čeka nas ekonomski POTOP


IZVOR: mediji, Republika - 19.06.2018 | 17:13


Legendarni broker Pol Tjudor Džouns je izjavio kako će iduća recesija biti "zastrašujuća". Džouns inače ne komentariše stanje svetske ekonomije u javnosti niti daje intervjue, a sada je svoja mišljenja podelio na konferenciji "Toks et GS" koje organizuje Goldman Saks, piše Jahu Fajnens.

Foto: youtube.com/ The Macro

Upozorava na opasne posledice: Pol Tjudor Džouns

On je naglasio je kako su cene jednostavno previsoke i time stvaraju neodrživ sisitem, a ljudi nemaju dovoljno sredstava za investiranje koje je na zabrinjavajuće niskim granama. Smatra kako ni monetarna politika ni fiskalna politika Donalda Trampa ne olakšavaju život građanima Amerike.

- Pogledajte cene akcija, nekretnina, bilo čega. Moraćemo da smanjimo kamatne stope na neki normalni nivo i doći do normalne fiskalne politike što bi značilo da će cene imovine verovatno značajno pasti - naglasio je Džouns.

Kratkoročno, svetska ekonomija je na ivici usijanja, a direktor Goldman Saksa Lojd Blankfein je dodao kako je nastavljanje u ovom smeru slično "sipanju benzina na već upaljenu vatru".

Tokom finansijske krize, centralna banka je imala dosta prostora za olakšavanje monetarne politike, a danas više nema tolika ovlašćenja, naglasio je Džouns.

- Iduća recesija biće zastrašujuća jer nemamo nikakve stabilizatore. Imaćemo monetarnu politiku, ali nemamo nikakve fiskalne stubove koji bi održali ekonomiju - rekao je Džons.

Inače, 63-godišnji broker počeo je karijeru prodajom akcija pamuka u sedamdesetim da bi se kasnije prebacio na makro tržišta i ubrzo osnovao investicioni fond Tjudor Investment Korp. Džouns je predvideo krah berze 19. oktobra 1987. godine, datum koji je zauvijek ostao upisan u istoriji kao "Crniponedeljak", a kada je indeks Dau Džons izgubio na vrednosti za više od 22 odsto.

- Jednu stvar sam naučio u proteklih 40 godina - krah berze i recesije se neprestano ponavljaju, samo s drugim likovima i u drugim vremenima - rekao je legendarni broker.

Poznat je i po osnivanju Robin Hud fonda, kojim se bori protiv siromaštva u Njujorku, a koji je tokom zadnjih 30 godina donirao 30 miliona dolara.