RUSIJA OPTUŽILA SAD: Islamska država je posledica američke invazije na Irak


IZVOR: Tanjug - 09.06.2018 | 19:14


Islamska država (ID) se pojavila kao rezultat vojne invazije SAD na Irak, dok je većina oružja koje su SAD dostavile jedinicima sirijske oružane opozicije pala u ruke ekstremista ID i grupe Džabhat al-Nusra, rekao je danas porparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

- Iznenađeni smo verbalnim manipulacijama šefa Pentagona Džejmsa Matisa u vezi sa razvojem situacije u Siriji - rekao je on, prenosi Tass.

Konašenkov je to rekao u komentaru o izjavi Matisa da je sirijski predsednik Bašar al-Asad, uz podršku Irana i Rusije, doveo sirijski narod do katastrofe dok su pretežno kurdske Sirijske demokratske snage bile jedina organizacija koja je uspela da porazi teroriste u Siriji.

- Želeli bismo da podsetimo Matisa da je pojava i razvoj ID u Iraku direktan i neosporan rezultat američke vojne invazije na tu zemlju pod lažnim izgovorom da je Sadam Husein posedovao hemijsko oružje - istakao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, dalje širenje grupa ID prema Siriji postalo je moguće zbog nedelovanja SAD i koalicije na čelu sa SAD, što je, kaže, omogućilo ekstremistima ID da brzo preuzmu kontrolu nad velikim naftnim poljima u istočnoj Siriji i obezbedilo im sigurne prihode od ilegalne trgovine naftnim proizvodima.

- Sve to vreme, Vašington je bio fokusiran na pružanje finansijske podrške i dostavljanje oružja vrednog na stotine miliona dolara izmišljenoj sirijskoj opoziciji. Međutim, većina oružja i municije SAD pala je u ruke Džabhat al-Nusre - ogranka Al-Kaide - i ID, čiji se cilj svrgavanja legitimne sirijske vlade poklopio sa ciljevima Vašingtona - zaključio je Konašenko.