I DALJE BEZ NETA: Džulijan Asanž bez pristupa globalnoj mreži


IZVOR: Tanjug - 04.06.2018 | 21:14


Ministarka spoljnih poslova Ekvadora Marija Fernanda Espinoza izjavila je danas da nije određen datum da se osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu omogući prisutup internetu u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je pronašao utočište 2012. godine.

Foto: Tanjug/AP

Zadužio svet: Džulijan Asanž

Vlada Ekvadora ukinula je u martu Asanžu mogućnost da se priključi na internet, nakon što je on objavio poruke na društvenim medijima u kojima je osudio hapšenje katalonskog separatističkog političara. 

- U nekoliko prilika on se saglasio da ne interveniše u unutrašnju politiku zemalja treće strane i, nažalost, nije ispunio svoje obećanje, tako da za sada njemu nije dozvoljeno da ima pristup internetu - rekla je Espinoza za AP. 

To, naglasila je, nije pitanje cenzure. 

Ekvador je Asanžu dao azil, nakon što je osnivač Vikiliksa zatražio sklonište u ambasadi kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je bio pod istragom zbog navodnog seksualnog napada. 

Švedska je, u međuvremenu, odbacila slučaj, ali bi Asanž mogao da bude uhapšen u Velikoj Britaniji jer se nije pojavio na sudu nakon što mu je izrečena kaucija.

On, takođe, strahuje od mogućnosti da bude izručen SAD zbog objavljivanja poverljivih dokumenata američkog Stejt departmenta.