(VIDEO) JEZIVA ISPOVEST ŽRTVE VULKANA NA HAVAJIMA: Pogodila me bomba lave - stopalo mi je VISILO!


IZVOR: Republika - 23.05.2018 | 17:03


Daril Klinton gasio je požar na komšijinoj kući koju je zapalila vulkanska lava posle erupcije na Havajima kada ga je losetio jeziv bol.

Foto: youtube.com/KHON2 News

Žrtva vulkana na Havajima

Njega je posle ekspolotije pogodio ogroman komad lave u nogu. Klinton je za izjavio da je srećan što je živ nakon što ga je "bomba" lave pogodila u nogu dok je pokušavao da spasi komšijinu kuću od požara koji je izazvala erupcija vulkana Kilauea.

Klintona je gromada lave pogodila dok je bio na balkonu kuće u okrugu Puna, gde je uništeno oko 30 kuća u erupciji koja je započela pre više od dve nedelje.

- To je bio najjači udar koji sam osetio u životu - ispričao je Klinton novinarima iz bolničkog kreveta u utorak.

Prijateljica ga je spasila i odvukla u prizemlje, stavila u svoj automobil i uz pratnju hitne pomoći i vatrogasaca prevezla u bolnicu.

- Mislio sam da ću iskrvariti do smrti. Kada me bomba pogodila, pao sam u stolicu koja je već gorela. Kada sam pogledao nogu, moje stopalo je visilo s noge, i samo što se nije otkinulo. Doktori su rekli da ću se oporaviti, moram da mirujem 6 nedelja - ispričao je Klinton. 

Naime pri ulasku lave u morsku vodu oslobađaju hlorovodonična kiselina i para prepuna finih čestica stakla.

Lava se u utorak približila elektrani u okrugu Puna, iz koje su vlasti ranije ovog meseca uklonile 50 000 galona zapaljivog gasa. Uništeno je staro skladište na području elektrane. Opasne erupcije se nastavljaju, a geolozi i dalje ne mogu da predvide koliko će dugo trajati.  Daril Klinton je prva žrtva erupcije jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu.