PEKING ODBIO PONUDU VAŠINGTONA DA ZAJEDNO UPRAVLJAJU SVETOM


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 06.05.2018 | 18:11


"SAD su više puta predlagale Kini da zajedno upravljaju svetom, ali Peking je odbio ulogu mlađeg partnera", rekao je ekspert Majkl Pilsberi u programu američke televizije "Foks njuz".

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

- Oni su nas odbili. Nekoliko ljudi je to predložilo - takozvani plan G2, a kineski naučnici kojima je dozvoljeno da pišu o tome u člancima i knjigama su rekli: "Ne, znate, mi ne želimo da budemo broj dva, mlađi partner Amerike" - rekao je Pilsberi.

Analitičar pretpostavlja da Kina čeka trenutak kada može postati prioritet, ali SAD treba da preduzmu "mnogo mera da do toga ne dođe".

- Prvo, moramo da im uskratimo tehnološku superiornost. Drugo, treba da vidimo koliko su se duboko infiltrirali u naše kompanije, u naše društvo, u našu univerzitetsku sredinu - rekao je on.

Pilsberi je primetio da je u slučaju sa SSSR-om bilo lakše, pošto SAD nisu imale nikakve kontakte sa njima niti su međusobno poslovale.

- Dok je Kina duboko unutar nas. Ne želimo da ih potpuno demonizujemo - to bi stvorilo probleme našem sopstvenom političkom sistemu. Međutim, mi treba bolje da razumemo koliko su oni lukavi - izjavio je on.