MAKRON UOČI POSETE SAD: Putin je snažan predsednik, ali TRAMP I JA SMO NEUKROTIVI


IZVOR: Tanjug - 22.04.2018 | 17:38


Francuski predsednik Emanuel Makron opisao je ruskog kolegu Vladimira Putina kao snažnog lidera, ali je istakao da ne deli njegovu ideju o demokratiji.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i Emanuel Makron

- Mislim da je on veoma snažan čovek i snažan predsednik. On želi veliku Rusiju. Ljudi su ponosni na njegovu politiku. Istovremeno je izuzetno čvrst prema manjinama i svojim protivnicima, sa idejom o demokratiji koja ne može biti moja - rekao je Makron za "Foks njuz", uoči sutrašnjeg dolaska u trodnevnu posetu SAD.

Neće da se meša

Francuski predsednik je izbegao komentar o američkoj istrazi o mešanju Rusije u izbore za predsednika SAD 2016, rekavši da se to ne odražava na odnose Francuske s predsednikom Donaldom Trampom.


- Američki narod je glasao za predsednika Trampa i izabrao ga. Vi imate svoj sistem. Slobodna ste zemlja sa vladavinom prava... Ne treba ja da sudim - niti da na izvestan način objašnjavam - vašem narodu ko bi trebalo da im bude predsednik - rekao je Makron.

Međutim, on je pozvao Trampa da odustane od svojih nedavno objavljenih tarifa na čelik i alumunijum, ili da za Evropsku uniju napravi izuzetak, prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju.

- Nadam se da on neće primeniti ove nove tarife i da će odlučiti da Evropsku uniji iz toga izuzme - istakao je francuski predsednik, poručivši da se "sa saveznicima ne vodi trgovinski rat".

U intervjuu za "Foks njuz", Makron je rekao i da sa šefom Bele kuće ima "veoma poseban odnos" jer su obojica politički "neukrotivi" (maverick) pošto "nisu deo klasičnog političkog sistema", a povezuje ih borba protiv terorizma i "privrženost slobodi i miru".

Makron je najavio i da će prilikom posete od Kongresa SAD zatražiti podršku kako bi se okončao uticaj diktatora i otpadničkih država.

Iste vrednosti

"Foks njuz" navodi da će glavni deo njegove posete, kojom se slavi 250 godina američko-francuskih odnosa, biti zvanična večera u Beloj kući koju će Tramp prirediti Makronu. Sajt politico.com. navodi da će predsednik Francuske biti prvi strani državnik koji će večerati u Trampovoj rezidenciji od dolaska na vlast predsednika SAD.

- Mi smo veoma privrženi istim vrednostima... posebno slobodi i miru. I mislim da SAD danas treba da igraju veoma snažnu ulogu u korist mira u različitim regionima sveta, a posebno na Bliskom istoku - naveo je Makron.

On je ocenio da ne postoji "plan B" za nuklearni sporazum s Iranom i da bi Vašington trebalo da ostane u tom sporazumu dokle god ne postoji bolja opcija, preneo je Rojters.

Navodi se da je Makron, takođe, kazao da će SAD, Francuska i drugi saveznici imati "veoma važnu" ulogu u obnovi Sirije nakon što rat bude završen.