TRAMP UDARIO NA RUSIJU: SAD uvele sankcije ruskim oligarsima i vladinim zvaničnicima!


IZVOR: Tanjug - 06.04.2018 | 13:19


Trampova administracija uvela je dodatne sankcije protiv sedam ruskih oligarha koji imaju veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom preko 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili koje kontrolišu.

Foto: Tanjug/AP

Novi napad!

Nove mere objavilo je danas Ministarstvo finansija i njima je obuhvaćeno i 17 zvaničnika ruske Vlade i ruska državna kompanija za trgovinu oružjem Rosoboroneksport, koja ima dugogodišnje veze sa Sirijom i svojom podružnicom, Bankom ruske finansijske korporacije, prenosi CNN.

- Ruski oligarsi i elita koja profitira iz koruptivnog sistema više neće biti izuzeta od posledica destabilizirajućih aktivnosti njihove vlade - rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Među oligarsima koji su pogođeni najnovijim sankcijama je muž Putinove ćerke Kiril Šamalov, biznismen Oleg Deripaska koji je pod istragom zbog pranja novca i Sulejman Kerimov koji je navodno preneo milione evra u Francusku u koferima.

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, najnovije sankcije su poslednji potez SAD protiv Rusije, a nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj za šta Britanija optužuje Rusiju, navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine i sajber napada, koji su opisani kao "najrazorniji u istoriji".

CNN navodi i da je Trampova administracija pod pritiskom Kongresa da tako postupa kako bi ispunila zahteve prema zakonu o sankcijama koje je prošle godine doneo Kongres, da bi kaznio Rusiju zbog mesanja u američke izbore.