SKANDAL U PEKINGU: Si Đinping postavio krajnje neumesno pitanje, Blinken otišao podvijenog repa (VIDEO)


IZVOR: Republika - 29.04.2024 | 15:26


Si Đinping je primetio da između Kine i Sjedinjenih Država postoji mnogo otvorenih pitanja koja zahtevaju rešavanje.

Foto: Tanjug/AP Photo, Pool/Mark Schiefelbein
SKANDAL U PEKINGU: Si Đinping postavio krajnje neumesno pitanje, Blinken otišao podvijenog repa (VIDEO)

Kineski predsednik, Si Đinping, primio je juče u Pekingu američkog državnog sekretara, Entonija Blinkena.

Kako je saopšteno nakon sastanka, kineski lider je poručio da Vašington mora da prestane da "govori jedno, a da radi drugo" kao i da prestane da tretira Peking kao neprijatelja.

- Naše zemlje moraju da stoje iza onoga što kažu. Moramo da pomažemo jedni drugima da napredujemo, a ne da štetimo jedni drugima - rekao je kineski predsednik koga je njegov američki kolega, Džozef Bajden, više puta nazvao "diktatorom".

Osim toga Si Đinping je primetio da između Kine i Sjedinjenih Država postoji mnogo otvorenih pitanja koja zahtevaju rešavanje.

Međutim, društvene mreže je preplavio snimak u čijem opisu se navodi da je Si Đinping razgovarao sa svojim potpredsednikom neposredno pre dolaska američkog državnog sekretara Blinkena:

Si Đinping: Kada odlazi?
Potpredsednik: Večeras.
Si Đinping: Dobro.

Kako su primetili mediji, nijedan visoki kineski zvaničnik nije dočekao Blinkena tokom njegove posete Kini i nije postavljen crveni tepih.

Razgovor nije pomogao poboljšanju odnosa. Nakon sastanka, niko od kineskih vlasti nije otišao da Blinkena isprati do aerodroma. Od njega se oprostio samo ambasador SAD u Kini, Nikolas Berns.

Blinken je, očigledno, bio uvređen i nakon putovanja rekao je novinarima da su Sjedinjene Države spremne da pojačaju pritisak na Kinu.

Podsetimo, Peking je iritiran pokušajima Vašingtona da ojača savez sa Japanom i Filipinima, pruži vojnu podršku Tajvanu i ograniči pristup Kine naprednim poluprovodničkim tehnologijama.

Blinken je ipak pokušao da uveri kinesku stranu da su Sjedinjene Države posvećene razvoju odnosa "u korist oba naroda", navodi „Politiko”.