SVI SUMNJALI ZA OZLOGLAŠENOG GENERALA DA JE POGUBLJEN PRE 20 GODINA, SAD GA PRONAŠLI ŽIVOG? Špijunirao za Zapad, a sada OTKRILI njegovu lokaciju! (VIDEO)


IZVOR: Republika/A.G. - 28.04.2024 | 22:32


Asgari je nestao u decembru 2006. godine dok je bio u Turskoj, što je izazvalo spekulacije da su Mosad ili CIA odgovorni za njegov nestanak.

Foto: Printscreen/X
SVI SUMNJALI ZA OZLOGLAŠENOG GENERALA DA JE POGUBLJEN PRE 20 GODINA, SAD GA PRONAŠLI ŽIVOG? Špijunirao za Zapad, a sada OTKRILI njegovu lokaciju! (VIDEO)

Bivši general-major Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC), Ali-Reza Asgari, za koga se verovalo da je pogubljen zbog špijunaže za CIA, navodno živi pod novim imenom u Americi. Asgari je nekada bio visoki zvaničnik IRGC i zamenik ministra odbrane koji je navodno pomogao u izgradnji moći Hezbolaha u Libanu.

Nestanak i optužbe za špijunažu

Asgari je nestao u decembru 2006. godine dok je bio u Turskoj, što je izazvalo spekulacije da su Mosad ili CIA odgovorni za njegov nestanak. Godinama se spekulisalo o njegovoj sudbini, a jula 2020. iransko pravosuđe ga je formalno optužilo za špijuniranje u ime američkih obaveštajnih službi i saopštilo da je pogubljen zbog izdaje, prenosi Mirror.


Novi identitet u Americi

Međutim, prema tvrdnjama "Iran International", Asgari je živ i zdrav i živi u SAD pod novim identitetom u programu zaštite svedoka. Ovo su navodno potvrdili američki obaveštajni zvaničnici, visoki evropski diplomatski izvor, bivši komandant IRGC, rođaka Asgarijeve supruge i njegovi bivši kolege.

 


Uhapšen i brutalno mučen

Nakon neslaganja sa iranskim režimom, Asgari je uhapšen krajem 2002. godine pod optužbom za moralnu i finansijsku korupciju, nakon čega je brutalno mučen u zatvoru 18 meseci. Primoran je bio da se prevremeno penzioniše 2004. godine kad je izašao iz zatvora i postao uzgajivač maslina, potpuno razočaran iranskim režimom.

Regrutacija od strane CIA

Procenjuje se da su američki obaveštajci prvi put regrutovali Asgarija na Tajlandu tokom putovanja 2005. godine. Po dolasku u Tursku navodno je pristao da se pridruži američkim operativcima u američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj. Navodno je potom poslat da započne novi život u Americi i pomogne CIA u sabotiranju nuklearnog kapaciteta Irana.

Dragocen izvor informacija

Iako Asgari nije bio nuklearni naučnik ni ključni zvaničnik u iranskom nuklearnom programu, obezbedio je "rudnik zlata" informacija i postao deo tajnog programa CIA. Navodno je pružio ključne informacije o tome kako je Iran prekinuo napore da napravi nuklearnu bombu i identifikovao nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha. Takođe je navodno obavestio SAD o tajnom sirijskom nuklearnom reaktoru u Deir al-Zoru u septembru 2007. godine, koji je potom uništen u američkom vazdušnom napadu.

 
Učestvovanje u operacijama CIA i Mosada

Asgari je navodno učestvovao u ubistvu visoke ličnosti Hezbolaha Imada Mugnija 2008. godine u Damasku, otkrivajući mesto skrivanja čoveka koji stoji iza nekih od najsmrtonosnijih napada Hezbolaha. Sve ove činjenice ukazuju na njegovu ključnu ulogu kao izvora informacija i operativca u tajnim operacijama protiv iranskog i sirijskog režima.

BONUS VIDEO