NEVEROVATNO: Pogledajte kako je je prašina iz Sahare obojila Atinu u narandžasto! Stiže i kod nas?


IZVOR: Republika/A.N. - 27.04.2024 | 23:10


Neobična pojava: Pesak iz Sahare prekrio Atinu

Foto: Printskrin/newesbeast
NEVEROVATNO: Pogledajte kako je je prašina iz Sahare obojila Atinu u narandžasto! Stiže i kod nas?


Početkom ove sedmice, snažan ciklon sa severa Afrike premeštao se preko Grčke, donoseći ogromne koncentracije peska iz Sahare. Atina je bila prekrivena narandžastom bojom, dok su ogromne količine peska i prašine nepovoljno delovale na zdravlje ljudi. Međutim, snažno severozapadno visinsko strujanje uspelo je da pročisti atmosferu od peska, čineći vazduh znatno čistijim.

Foto: Printskrin/newesbeast

Atina obojena u naranžasto

 


Uticaj Saharske prašine na atmosferu

Narednih dana, ciklon nad centralnim i zapadnim predelima Mediterana usloviće veoma izražena južna strujanja, donoseći sa sobom ogromne količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare. Ova pojava prigušuje sunčeve zrake, čineći da nebo izgleda zamućeno, ali istovremeno stimuliše stvaranje oblaka. U nekim slučajevima, nebo može postati žuto, stvarajući fascinantne zalaske sunca.

Najava lošeg vremena

Iako se očekuju izražena južna strujanja iznad našeg područja, glavnina peska i prašine iz Sahare ovog puta premeštaće se zapadnije od našeg područja. U početku će biti vedro i bez oblaka, ali od utorka se očekuje oblačnost sa pljuskovima i grmljavinom. Kiša koja padne uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi, poznatih kao "krvava kiša", ostavljajući jasne tragove nakon sušenja. Takođe, ne treba čuditi ako sneg u višim predelima Alpa poprimi boje peska iz pustinje u Sahari.

BONUS VIDEO