NATO IZ LITVANIJE NAPAO BELORUSIJU DRONOM? Uznemirujuća vest obišla planetu, na meti je bio glavni grad MINSK!


IZVOR: Republika/I.Đ. - 25.04.2024 | 13:29


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će Ukrajina "možda prestati da postoji" ako ne stupi u mirovne pregovore sa Rusijom

Foto: Tanjug-AP
NATO IZ LITVANIJE NAPAO BELORUSIJU DRONOM? Uznemirujuća vest obišla planetu, na meti je bio glavni grad MINSK!

Šef beloruske službe bezbednosti Ivan Tertel izjavio je danas da je ta služba osujetila napad na prestonicu Minsk dronovima lansiranim iz Litvanije, javile su ruske agencije.

"Komitet državne bezbednosti, u saradnji sa kolegama iz drugih agencija za sprovođenje zakona, nedavno je sproveo niz akutnih bezbednosnih mera, koje su omogućile sprečavanje udara borbenih dronova sa teritorije Litvanije na objekte u Minsku i njegovim predgrađima", prenela je agencija RIA Novosti pozivajući se na Tertela.

Ruska agencija nije navela da li je Tertel izneo bilo kakve dokaze u prilog toj tvrdnji.

Belorusija je saveznik Rusije i dozvolila je Moskvi da koristi njenu teritoriju za pokretanje napada na Ukrajinu februara 2022. godine, naveo je Rojters.

Litvanska vojska je, u međuvremenu, saopštila da nije preduzela bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv drugih država.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će Ukrajina "možda prestati da postoji" ako ne stupi u mirovne pregovore sa Rusijom.

"Situacija je veoma ozbiljna. Verujem da će Ukrajina, ako ne stupi u pregovore, kad tad izgubiti svoju državnost i možda prestati da postoji", rekao je Lukašenko u obraćanju parlamentu, prenosi TASS.

Govoreći o mirovnim uslovima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Lukašenko je napomenuo da "nema potrebe da se predlažu tako radikalna rešenja koja deluju patriotski, ali nisu realna", kao i da Rusija neće napustiti Krim i ostale nove teritorije.

Lukašenko je upozorio da je nedavni paket pomoći SAD od 60 milijardi dolara za Ukrajinu "veliki faktor za eskalaciju konflikta u Ukrajini", a naročito zbog finansiranja raketnih sistema ATACMS sa velikim dometom.

"Okolnosti su zrele za pregovore o mirovnom sporazumu", dodao je Lukašenko