"TO SU SVE SEGMENTI TREĆEG SVETSKOG RATA" Milanović komentarisao napad Irana na Izrael, pa iskoristio priliku da potkači Plenkovića


IZVOR: Republika/I.M. - 14.04.2024 | 19:54


Milanović naglašava da Plenković uvlači Hrvatsku u sukobe koje ne razume.

Foto: Tanjug/AP
"TO SU SVE SEGMENTI TREĆEG SVETSKOG RATA" Milanović komentarisao napad Irana na Izrael, pa iskoristio priliku da potkači Plenkovića

Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, osvrnuo se na napad Irana na Izrael, rekavši da "to nije njihov sukob, kao što nije ni onaj u Ukrajini".

- To su sve segmenti Trećeg svetskog rata. Drago mi je da nije bilo većih žrtava i bilo bi dobro da to sada stane. To nije naš sukob, kao što to nije ni onaj u Ukrajini. Ovo samo pokazuje da su Hrvatskoj potrebni hladni i odgovorni ljudi, a to nije Plenković i njegovi ministri koji su pokušali da nas uvuku u sukob u Ukrajini kroz obuku vojnika i to smo jedva zaustavili u Saboru - rekao je Milanović.

Milanović naglašava da Plenković uvlači Hrvatsku u sukobe koje ne razume.

- Pokušava da se dopadne nekom trećem. Ukrajina, Izrael, Iran je nešto gde mi treba da se držimo po strani i ja samo to radio. Niko nas ništa ne pita i ne treba jer ćemo samo navući gnev na sebe. U Hrvatskoj se vijore hrvatske zastave, a ne američke, izraelske ili ruske - dodao je.

Podsetimo, Iranska islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je u subotu uveče da napada teritoriju Izraela kao odgovor na napad na iranski Konzulat u Siriji početkom aprila. Napad je prema različitim izvorima izveden sa nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica.

Izraelske vazduhoplovne snage raketirale su 1. aprila zgradu iranskog Generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku, a prema navodima IRGC ubijeno je sedam visokih oficira. Među njima su Mohamed Reza Zahedi, koji je bio komandant snaga Kuds u Siriji i Libanu, i njegov zamenik, Mohamed Hadija Hadži Rahimi.

Teheran je rekao da zadržava pravo da odgovori.