POTREBE UKRAJINE ZA OPORAVAK 486 MILIJARDI DOLARA: Ukrajinski premijer sa evropskim partnerima o konfiskaciji ruske imovine


IZVOR: Republika/I.M. - 21.03.2024 | 23:37


Šef vlade je zahvalio sagovornicima što su među međunarodnim partnerima zagovarali temu konfiskacije.

Foto: X/UkraineWorld/Printscreen
POTREBE UKRAJINE ZA OPORAVAK 486 MILIJARDI DOLARA: Ukrajinski premijer sa evropskim partnerima o konfiskaciji ruske imovine

Premijer Ukrajine, Denis Šmihal, održao je danas, 21. marta, sastanak sa Džonom Herbstom, višim direktorom Evroazijskog centra Atlantskog saveta i Filipom Zelikovom, višim naučnim saradnikom na Huver instituciji na Univerzitetu Stenford, gde su razgovarali o praktičnim koracima za konfiskaciju ruske imovine.

Šmihal je ovo izvestio u Telegramu,

- Zamrznutu rusku imovinu treba iskoristiti za oporavak i potrebe Ukrajine. O tome je razgovarano sa Džonom Herbstom, višim direktorom Evroazijskog centra Atlantskog saveta, i Filipom Zelikovom, višim naučnim saradnikom na Huver instituciji na Univerzitetu Stanford - rekao je on.

Šef vlade je zahvalio sagovornicima što su među međunarodnim partnerima zagovarali temu konfiskacije.

- Danas, prema proceni Svetske banke, potrebe Ukrajine za oporavkom iznose 486 milijardi dolara - primetio je premijer.

Šmihal je sa Herbstom i Zelikovom razgovarao o praktičnim koracima za konfiskaciju ruske imovine, uključujući ekonomske, političke i pravne osnove za konfiskaciju ruske suverene imovine i ruskih oligarha, kao i ideju da se posle pobede primeni poseban porez na ruske resurse kao što su nafta, gas i dr.

- Rusija mora da plati. Radimo sa stručnjacima i partnerima na sprovođenju ovog principa - rezimirao je premijer.

Podsetimo, Evropska komisija (EK) predložila je juče da se Ukrajini preda godišnji profit od zamrznute ruske imovine u zemljama Evropske unije u iznosu između 2,5 i tri milijarde evra.

Prema predlogu Komisije, 90 odsto ovih sredstava će biti iskoriščeno za kupovinu oružja za Ukrajinu, a ostatak za obnovu i rekonstrukciju te zemlje.

Tačan iznos profita od ruske imovine će zavisiti od globalne kamatne stope.

Vlade zemalja Evropske unije moraju da potvrde predlog EK da bi on stupio na snagu, a nakon toga će se Kijevu isplaćivati profit dva puta godišnje, sa prvom tranšom u julu.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis, je rekao da je Evropska unija uskladila ovaj potez sa zemljama G7, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom, Velikom Britanijom i Japanom.

Predlogom Evropske unije, za sada, nije predviđena konfiskacija ruske imovine, već samo profita koji ostvaruju. Ukrajina želi da njeni zapadni saveznici odu korak dalje i kompletno zaplene zamrznutu rusku imovinu.