"PATRIOTE" POSTAVLJENE NA GRANICU SA RUSIJOM! NATO pripremio raketne sisteme, čeka se reakcija Moskve


IZVOR: Republika/I.Đ. - 09.03.2024 | 09:46


Nekoliko evropskih zemalja izrazilo je zabrinutost da bi ruski rat protiv Ukrajine mogao na kraju dovesti do većeg sukoba između Moskve i NATO-a

Foto: Tanjug/AP
"PATRIOTE" POSTAVLJENE NA GRANICU SA RUSIJOM! NATO pripremio raketne sisteme, čeka se reakcija Moskve

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas izjavio je da će odbrambeni raketni sistemi Patriot biti operativni u njegovoj zemlji do kraja godine.

Zemlje NATO-a sprovode nedeljama unazad  model rotacione proivvazdušne odbrane stacionirane u Litvaniji kao odgovor na pozive baltičkih država da pojačaju evropske odbrambene sposobnosti u regiji.

Anušauskas nije naveo koje su zapadne zemlje uključene u prvu rundu protivvazdušne odbrane koja se postavlja u Litvaniji uz granicu s Rusijom, ali je rekao da oprema uključuje Patriot raketne sisteme zemlja-vazduh.

Ministar odbrane rekao je novinarima da Patriot sisteme osigurava evropski saveznik, a ne Sjedinjene Američke Države.

Nekoliko evropskih zemalja izrazilo je zabrinutost da bi ruski rat protiv Ukrajine mogao na kraju dovesti do većeg sukoba između Moskve i NATO-a.

Vojni savez preduzeo je nekoliko koraka kako bi ojačao svoje odbrambene sisteme duž svoje istočne granice, uključujući sprovođenje obuke u proleće za više od 90.000 vojnika iz sve 32 države članice u zemljama koje dele granicu s Rusijom, poput baltičkih naroda i Poljske.

Litvanija, Letonija i Estonija bile su neke od najglasnijih članica NATO-a koje su pozvale zapadni blok da se pripremi za sledeću rusku ofanzivu u regiji.

Estonska obavještajna služba ubeđena je da će Rusija u narednih deset godina ući u rat sa NATO snagama.

Napetosti između Moskve i Zapada ostale su visoke tokom celog rata u Ukrajini, koji nedvosmisleno podržavaju članice NATO-a, prenosi klix.ba.