"AKO JE DOZVOLJENO AMERICI, ZAŠTO NIJE DRUGIMA?" Putin podsetio Vašington na slučaj Jugoslavije i Iraka (VIDEO)


IZVOR: Republika/I.M. - 07.03.2024 | 12:17


Putin je rekao da su upravo SAD pustile duha iz boce zaobilazeći Savet bezbednosti UN kada im je to bilo u interesu.

Foto: Tanjug/AP
"AKO JE DOZVOLJENO AMERICI, ZAŠTO NIJE DRUGIMA?" Putin podsetio Vašington na slučaj Jugoslavije i Iraka (VIDEO)

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, govorio je o odnosima sa Srbijom i globalnim događanjima, obraćajući se učesnicima Svetskog festivala mladih u Sočiju, a potom se dotakao i kršenja međunarodnog prava.

- Odnosi Rusije i Srbije su posebne prirode, istorijski duboki, o tome uvek govorim sa posebnom toplinom jer vekovima su Srbi najpouzdaniji saveznici Rusije. Mi to znamo, pamtimo i cenimo - rekao je Putin.

Putin je kazao da su SAD u Iraku i Jugoslaviji štitile svoje vitalne interese i upitao zašto drugima nije dozvoljeno isto.

Spomenuo je Jugoslaviju kao primer američkog kršenja međunarodnog prava i kritikovao je, po njegovom viđenju, monopol Sjedinjenih Američkih Država i njihove politike, te je rekao da su upravo SAD pustile duha iz boce zaobilazeći Savet bezbednosti UN kada im je to bilo u interesu.

- Većina svetskih zemalja nije zadovoljna jačanjem monopola SAD. Vašington je sam pustio duha iz boce zaobilazeći Savet bezbednosti UN u Iraku, Jugoslaviji, kao i u mnogim drugim slučajevima. A ako je to dozvoljeno, zašto drugim zemljama nije dozvoljeno da štite svoje vitalne interese na isti način - upitao je Putin.

Podsetimo, predsednik Rusije, Vladimir Putin, se nalazi danas u Krasnodaru gde je posetio Višu vojnu školu i testirao simulator aviona.