MAKRON GURA EVROPU U VELIKI RAT: Rusi zaprepašćeni izjavama francuskog predsednika, šef obaveštajne službe imao je posebnu poruku za njega


IZVOR: Republika/I.Đ. - 06.03.2024 | 15:34


Niko ne može ni u Francuskoj da se načudi odakle mu ideja da ta zemlja šalje uskoro kopnene trupe u Ukrajinu

Foto: Tanjug/AP
MAKRON GURA EVROPU U VELIKI RAT: Rusi zaprepašćeni izjavama francuskog predsednika, šef obaveštajne službe imao je posebnu poruku za njega

Šef Ruske obaveštajne službe Sergej Narišikin prokomentarisao je uzaludni poziv Emanuela Makrona drugim državama da pošalju kopnene trupe u Ukrajinu.

Predsednik Francuske toliko je iziritirao celu Evropu, pa i svoje sunarodnike nepromišljenom izjavom da su mu svi redom okrenuli leđa po tom pitanju, što i ne čudi Narišikina.

Makron je prošle nedelje rekao da bi evropske države mogle da pošalju trupe u Ukrajinu, iako je upozorio da u ovoj fazi nema konsenzusa. Sjedinjene Države i ključni evropski saveznici nakon toga su rekli da ne planiraju da šalju kopnene trupe u Ukrajinu.

“Ovo pokazuje visok stepen neodgovornosti današnjih evropskih čelnika, u ovom slučaju predsednika Francuske”, citirale su ruske novinske agencije reči direktora SVR-a Sergeja Nariškina iz intervjua na državnoj televiziji.

Nakon što je prošle nedjelje bio domaćin konferencije 20-ak evropskih zemalja, Makron je priznao da nema konsenzusa o slanju trupa iz zapadnih zemalja u Ukrajinu, ali je rekao da se ta opcija ne može isključiti kako bi se osiguralo da Rusija ne pobedi.

“Tužno je videti, posmatrati i razumeti da je sposobnost pregovaranja sadašnjih elita u Evropi i severnom Atlantiku na vrlo niskom nivou”, dodao je Nariškin.

Rusija i dalje pažljivo motri šta se dešava na evropskom kontinentu i u skladu s tim donosi odluke i reaguje.