RUSKA ELITNA JEDINICA POKUŠALA DA UBIJE ZELENSKOG PRVOG DANA RATA: Otkriveni detalji pokušaja likvidacije


IZVOR: Republika/A.N. - 04.03.2024 | 21:16


Ruski obaveštajci pokušali da likvidiraju predsednika Zelenskog

Foto: Profimedia, Tanjug/AP
RUSKA ELITNA JEDINICA POKUŠALA DA UBIJE ZELENSKOG PRVOG DANA RATA: Otkriveni detalji pokušaja likvidacije


Istraživački novinar Hristo Grozev izneli je tvrdnju da je elitna jedinica ruske GRU pokušala da likvidira ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prvog dana rata. Prema Grozevu, ruski obaveštajci Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov su stigli u Ukrajinu pre same invazije kao deo elitne grupe od 30 specijalaca sa namerom da ubiju predsednika Ukrajine.

Operacija u Кijevu i nadgledanje od strane generala GRU

Grozev je naveo da su ruski obaveštajci, došavši preko Belorusije, planirali da budu blizu Кijeva. Navodno, neki od njih su čak ušli u Кijev i pripremali se da zauzmu političku četvrt grada. On tvrdi da je grupu nadgledao lično general GRU Andrej Averjanov, ističući da iste snage bezbednosti stoje iza dizanja u vazduh skladišta municije u Češkoj i Bugarskoj pre rata. Grozev je takođe naveo da je deo pripadnika grupe poginuo, dok su ostali napustili teritoriju Ukrajine.

- Došli su preko Belorusije da bi bili blizu Кijeva. Neki od njih su ušli u Кijev i spremali se da zauzmu političku četvrt grada - rekao je Grozev u intervjuu novinaru Mihailu Zigaru.


Pokušaji atentata na predsednika

Prema navodima Independent-a, Zelenski je preživeo više od 12 pokušaja ubistva od početka rata. Takođe, ukrajinski portal Strana tvrdi da su mesec dana nakon početka rata u Užgorodu privedeni diverzanti koji su pripremali pokušaj atentata na predsednika Ukrajine.

Ove tvrdnje istraživačkog novinara Hrista Grozeva izazivaju ozbiljnu zabrinutost i postavljaju pitanja o mogućim daljim pokušajima atentata na predsednika Zelenskog. Situacija u Ukrajini i uloga ruskih obaveštajnih agencija dodatno su u fokusu medija i javnosti, izazivajući zabrinutost za stabilnost i bezbednost regiona.

(Strana)

BONUS VIDEO