JOŠ JEDAN KORAK DALJE OD RUSIJE: Micotakis obećao Jermeniji pomoć pri orijentaciji ka Zapadu


IZVOR: Republika/I.M. - 28.02.2024 | 10:07


Jermenija je prošle nedelje zamrznula svoje učešće u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Foto: Tanjug/AP Photo
JOŠ JEDAN KORAK DALJE OD RUSIJE: Micotakis obećao Jermeniji pomoć pri orijentaciji ka Zapadu

Grčki premijer, Kirijakos Micotakis, izjavio je juče da želi da pomogne Jermeniji da se okrene ka Zapadu, dodavši da bi poboljšane veze sa Evropskom unijom podstakle stabilnost na Kavkazu.

- U potpunosti podržavamo orijentaciju Jermenije ka Zapadu. Prirodno je da je naša zemlja, kao članica Evropske unije i NATO-a, spremna da svojim znanjem i iskustvom doprinese izgradnji ove nove liberalne demokratije - rekao je Micotakis jermenskom kolegi, Nikoli Pašinjanu, koji je u poseti Grčkoj, prenosi AP.

Pašinijan je zahvalio Micotakisu na podršci grčke vlade u uspostavljanju novih pregovora o partnerstvu između EU i Jermenije.

- Naša saradnja sa EU je već dala rezultate i siguran sam da će u bliskoj budućnosti ovi rezultati postati vidljiviji - rekao je Pašinjan novinarima.

Jermenija je prošle godine, naljutivši Moskvu, održala zajedničku vojnu vežbu sa Sjedinjenim Državama i obavezala se da će ubrzati reforme u cilju jačanja njenog partnerstva sa EU, navodi agencija.

Podsetimo, Jermenija je prošle nedelje zamrznula svoje učešće u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

- Po našem mišljenju, sporazum o kolektivnoj bezbednosti nije sproveden prema Jermeniji, posebno 2021. i 2022. godine, i to nije moglo da prođe nezapaženo. Zamrznuli smo naše učešće u tom sporazumu. Videćemo šta će biti dalje - rekao je Pašinjan.