PUTIN UHAPSIO JEDNOG OD NAJBOGATIJIH RUSA! Jurij Antipov iza rešetaka! RUSKI LIDER MU NE PRAŠTA JEDNU STVAR!


IZVOR: Republika - 27.02.2024 | 23:19


Antipov se nalazi na i Forbsovoj listi milijardera.

Foto: Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
PUTIN UHAPSIO JEDNOG OD NAJBOGATIJIH RUSA! Jurij Antipov iza rešetaka! RUSKI LIDER MU NE PRAŠTA JEDNU STVAR!

Biznismen iz Čeljabinska Jurij Antipov, koji se nalazi na Forbsovoj listi milijardera, priveden je u krivičnom slučaju za prevaru, prenosi TASS pozivajući se na „predstavnika agencija za sprovođenje zakona". Antipov se nalazi na 170. mestu na listi najbogatijih poslovnih ljudi u Rusiji, sa bogatstvom od 700 miliona dolara do 2021. godine i vlasnik je poznate  Čeljabinske elektrometalurške fabrike (CHEMK)


Nakon hapšenja, protiv biznismena se obavljaju istražne radnje. Njegov procesni status u predmetu nije preciziran. Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi istragu, dok operativne aktivnosti sprovode službenici ruske FSB. Lokalna publikacija 74.ru takođe je potvrdila informaciju o hapšenju, pozivajući se na svoj izvor u CHEMK-u. Kanal Baza Telegram piše da je Antipov odveden na ispitivanje u Čeljabinsk, prenosi Informer.

Arbitražni sud Sverdlovske oblasti doneo je odluku po tužbi Generalnog tužilaštva za prelazak u državno vlasništvo fabrika ferolegura i Čeljabinskog elektrometalurškog kombinata koji su pripadali Antipovu. Sud je zaključio da je njihova privatizacija 1990-ih izvršena nezakonito. Tužilaštvo je istaklo da su dva navedena pogona i ČEMK najveći ruski proizvođači ferolegura, koje se koriste za proizvodnju visokokvalitetnog čelika. Ovaj čelik se, zauzvrat, koristi u proizvodnji vojne opreme, avionskih motora i cevi za topove otporne na udarce.

Tužilaštvo je u tužbenom zahtevu naglasilo da su preduzeća Antipova povučena iz Rusije 1990-ih „da bi se naštetilo nacionalnim interesima, odbrani i bezbednosti", a da su sama preduzeća došla pod kontrolu „neprijateljskih zemalja" i prodavala svoje proizvode u inostranstvu po sniženim cenama. Sastanak arbitraže održan je iza zatvorenih vrata. Predstavnik Tužilaštva je objasnio da dokumenti u predmetu nisu poverljivi, ali „informacije koje se nalaze u njima mogu dovesti do odavanja državne tajne".

Bonus video