PEKING OBNAVLJA ''PANDA DIPLOMATIJU'' Kina planira da pošalje ovoj državi poseban poklon kao znak smanjivanja tenzija!


IZVOR: Republika - 22.02.2024 | 11:17


Peking planira da ponovo izrazi svoje dugogodišnje prijateljstvo prema Sjedinjenim Američkim Državama, šaljući novi par džinovskih pandi u zoološki vrt u San Dijegu. Ovaj potez sledi nakon povlačenja gotovo svih pandi koje su bile pozajmljene američkim zoološkim vrtovima usled pogoršanih odnosa između dve zemlje.

Foto: Shutterstock
PEKING OBNAVLJA ''PANDA DIPLOMATIJU'' Kina planira da pošalje ovoj državi poseban poklon kao znak smanjivanja tenzija!

Nedavno potpisani sporazumi o saradnji između Kineskog udruženja za zaštitu divljih životinja i zooloških vrtova u San Dijegu i Madridu, uz pregovore sa vrtovima u Vašingtonu i Beču, predstavljaju novu fazu saradnje na očuvanju pandi, prema informacijama agencije Sinhua, prenosi AP.

Zvaničnici zoološkog vrta San Dijego izrazili su optimizam u vezi s dolaskom dve pande  - mužjaka i ženke, očekujući njihov dolazak krajem leta pod uslovom odobrenja dozvola i ispunjenja drugih neophodnih uslova.

Megan Oven iz Saveza za divlje životinje zoološkog vrta San Dijega izjavila je da su ''veoma uzbuđeni i puni nade'' povodom ovog događaja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lenny Ignelzi

 

Kina pokrenula inicijativu nakon susreta Si Đinpinga i Bajdena

Finansijski, zoološki vrtovi obično plaćaju milion dolara godišnje za dve pande, a taj novac ide ka kineskim naporima u očuvanju prirode, prema izveštaju američke Kongresne službe za istraživanje iz 2022. godine.

Ovo je deo inicijative koju je Kina pokrenula nakon susreta kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika SAD Džozefa Bajdena, gde su izrazili nameru da smanje tenzije u odnosima između njih.

Kina razmatra slanje para pandi koji bi uključivali potomka Bai Jun i Gao Gaoa, dvoje bivših stanovnika zoološkog vrta, što je otkrila stručnjak za ponašanje pandi, Megan Oven.

Dugogodišnje prijateljstvo između Kine i SAD simbolizovano je poklonom pandi Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu 1972. godine, predstavljajući crno-bele pande kao simbol bilateralne saradnje, prenosi Tanjug.

Kina je kasnije pozajmljivala pande zoološkim vrtovima širom sveta kako bi doprinela uzgoju i povećanju populacije ovih ugroženih životinja. Saradnja sa SAD, Španijom i Austrijom rezultirala je rođenjem 28 pandi u tim zemljama, prema izveštaju Sinhue.

Najnoviji sporazum obuhvatiće istraživanje o prevenciji bolesti, zaštiti staništa i podršci izgradnji kineskog nacionalnog parka panda, što dodatno naglašava značaj saradnje u očuvanju ovih dragocenih vrsta.

BONUS VIDEO