KO KOGA OVDE LAŽE? Otkriveno koje zemlje su napravile RAKETU koju su Rusi kupili od Kim Džong Una, pa su je potom ispalili na Ukrajinu


IZVOR: Republika/I.Đ. - 20.02.2024 | 16:40


Sada se svi ograđuju od učešća u "krojenju" projektila, ali podaci ne lažu

Foto: x/24news
KO KOGA OVDE LAŽE? Otkriveno koje zemlje su napravile RAKETU koju su Rusi kupili od Kim Džong Una, pa su je potom ispalili na Ukrajinu

Severnokorejska balistička raketa koju je prošlog meseca ispalila ruska vojska u Ukrajini sadržala je stotine komponenti koje potiču od kompanija u SAD i Evropi, navodi se u novom izveštaju.

Nalazi označavaju prvu javnu identifikaciju oslanjanja Severne Koreje na stranu tehnologiju za svoj raketni program i naglašavaju uporni problem sa kojim se suočava Bajdenova administracija dok pokušava da spreči da jeftina, zapadna mikroelektronika namenjena civilnoj upotrebi ne završi u oružju koje koriste Severna Koreja, Iran i Rusija.

Istražna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, Conflict Armament Research, ili CAR, direktno je ispitala 290 komponenti iz ostataka severnokorejske balističke rakete pronađene u januaru iz Harkova u Ukrajini i otkrila da je 75 posto komponenti dizajnirano i prodato od strane kompanija uključenih u Sjedinjene Države, navodi se u izveštaju koji je prvi delio CNN.

Istraživači su otkrili da je dodatnih 16 posto komponenti pronađenih u raketi povezano sa kompanijama registrovanim u Evropi, a 9 sa kompanijama registrovanim u Aziji.

Ove komponente su prvenstveno obuhvatale navigacioni sistem rakete i mogle su se pratiti do 26 kompanija sa sedištem u SAD, Kini, Nemačkoj, Japanu, Holandiji, Singapuru, Švajcarskoj i Tajvanu, navodi se u izveštaju.

Prošle godine, kako je CNN ranije izvestio, CAR je utvrdio da su 82 posto komponenti unutar iranskih dronova koje je ispalila Rusija u Ukrajini proizvele američke kompanije.

Uz opsežne sankcije i kontrolu izvoza s ciljem ograničavanja pristupa zapadnjačkoj tehnologiji, Bajdenova administracija je krajem 2022. godine takođe uspostavila ekspanzivnu radnu grupu da istraži kako američke i zapadne komponente, uključujući mikroelektroniku proizvedene u Americi, završavaju u Iranu. napravljene bespilotne letelice koje Rusija lansira na stotine u Ukrajinu.

Nije jasno koliko je napredovala ta radna grupa — Savet za nacionalnu bezbednost nije odgovorio na više zahteva za komentar.

U najnovijem izveštaju CAR-a nisu navedene konkretne kompanije koje su proizvele komponente, jer nema dokaza da su firme namerno isporučivale delove u Severnu Koreju.

Umesto toga, komponente su verovatno preusmerene negde u ogromnom globalnom lancu snabdevanja nakon što su ih kompanije prodale.

CAR stoga radije radi sa kompanijama kako bi pokušali da reše problem, a ne da ih imenuje i sramoti, rekao je portparol CAR-a za CNN.