UPAMTITE 10. MART: Izraelci prestravili svet, određen datum posle kojeg ništa više NEĆE BITI ISTO


IZVOR: Republika/I.Đ. - 19.02.2024 | 08:22


Izraelska vojska već se priprema za ovaj datum koji bi mogao da jako zakomplikuje ionako lošu sliku trenutnih dešavanja na Bliskom istoku

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar
UPAMTITE 10. MART: Izraelci prestravili svet, određen datum posle kojeg ništa više NEĆE BITI ISTO

Izrael je preko svojih ministara najavio novu ofanzivu. Mnogo goru, krvaviju od one koja je bila u Gazi.

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je da će, ukoliko Hamas ne oslobodi sve zarobljenike držane u Gazi do 10. marta, biti pokrenuta ofanziva na grad Rafu.

Ovo je prvi put da je Izrael objavio kada bi njegove trupe mogle ući u prenatrpani južni grad Gaze.

Svet ovo nikako nije dočekao sa odobravanjem jer se zna da ako Izrael napadne Rafu ne samo da će se dogoditi nova ljudska i humanitarna katastrofa već će i Egipat biti uvučen u rat, pošto su njegovi zvaničnici najavili da neće dozvoliti napad na Rafu.

Govoreći u nedelju bivši ministar odbrane Beni Ganc rekao je da svet mora da zna, a i čelnici Hamasa da ako ramazana njihovi taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i područje Rafe.

Ganc je dodao da će Izrael delovati na "koordinisan način, olakšavajući evakuaciju civila u dijalogu sa američkim i egipatskim partnerima kako bi se civilne žrtve svele na minimum".

"Gancovo spominjanje Egipta moglo bi da pojača nagađanja da Izrael očekuje da će neki Palestinci preći iz Pojasa Gaze i potražiti utočište na egipatskoj strani granice, gde vlasti izgleda grade veliki ograđeni prostor u tu svrhu", kaže BBC-jev diplomatski dopisnik Pol Adams.

Egipat i neke druge arapske zemlje upozorile su više puta da bi izraelska ofanziva u Rafi rizikovala guranje mnogih Palestinaca u Egipat – što smatraju neprihvatljivim.

Saudijska Arabija je obećala "vrlo ozbiljne posledice" ako Rafa bude napadnuta.

Više od 28.400 Palestinaca, većinom žena i dece, ubijeno je, a više od 68.000 ranjeno od početka rata, piše Klix.ba.

Ministarstvo navodi da je najmanje 127 Palestinaca ubijeno, a 205 povređeno u poslednja 24 sata.